Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brno si dnes připomíná 74 let od osvobození Rudou armádou

Dne 26. dubna 1945 bylo město Brno osvobozeno Rudou armádou od nacistické okupace. Pojďme si připomenout tento historický den.

Přesně před 74 lety přijela do Brna Rudá armáda pod velením maršála Rodiona Malinovského, aby osvobodila město od nacistů.

Město bránily kromě jednotek Wehrmachtu a pověstných SS i jednotky volkssturmu, tedy německé lidové domobrany, které byly v této oblasti početné díky místní německé menšině.

Rudá armáda zahájila tažení na Brno v noci z 22. na 23. duben nejprve leteckým útokem. Sovětská vojska přešla 23. dubna do rozhodného útoku. Obce v těsné blízkosti jižně od Brna byly osvobozeny 24. dubna, o den později pak vnikla Rudá armáda do brněnských předměstí. 

Od rána 26. dubna  postupovaly městem z různých směrů tanky a pěchota.

V Moskvě vypálili na oslavu osvobození Brna salvy z 224 děl

Po dělostřelecké přípravě v 8 hodin ráno začala přímá zteč a už v 10.30 zavlála na střeše Zemského domu na Žerotínově náměstí československá vlajka. V poledne se vzdala pětisetčlenná posádka Špilberku.  Do večera se podařilo osvobodit téměř celé Brno, v rukou nacistů však zůstalo několik čtvrtí na severu města.

Zpráva o osvobození jihomoravské metropole zazněla ještě téhož dne ve vysílání moskevského rozhlasu. Na počest vítězů a osvobozeného města bylo 26. dubna 1945 ve 21 hodin  v Moskvě  z 224 děl vypáleno 20 salv.

Následky bojů o Brno byly kruté

Brno bylo těžce postiženo jak předchozími leteckými nálety, tak poté přímými boji v ulicích města. Z 26 tisíc domů jich bylo téměř 1300 zcela zničeno, necelých dvanáct stovek velmi těžce poškozeno tak, že musely být strženy, 2 775 těžce poškozeno a 8 a půl tisíce poškozeno lehce. Téměř každý druhý dům v Brně byl tak poškozen nebo zničen.

Památku na vojáky a padlé připomíná především mohutná socha Rudoarmějce na Moravském (dříve Rudém) náměstí.

Autoři | Foto Muzeum města Brna | Zdroj Internetoví encyklopedie města Brna

Štítky Brno, osvobození, druhá světová válka, boje, Rudá armáda, Moskva, Schutzstaffel, Wehrmacht, Rodion Jakovlevič Malinovskij

Brno si dnes připomíná 74 let od osvobození Rudou armádou  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.