Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na radnici Brna-střed zasahuje policie, úřad je uzavřen

Na radnici městské části Brno-střed zasahuje policie, úřad bude celý den pro veřejnost uzavřený. Důvody zásahu nejsou známy, prohlásila mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Na úřadu zasahují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Zřejmě jsou i v sídle antimonopolního úřadu, což ale zatím nikdo oficiálně nepotvrdil.

„S policií spolupracuje tajemník úřadu, bližší informace nemám," řekla Dobešová. Nedovedla říci, kolik policistů na radnici zasahuje. Podle mluvčí přijeli jednou policejní dodávkou a dvěma osobními vozy. Podle serveru iDNES.cz policisté zabavují počítače a zajímají se o veřejné zakázky a zadrželi radního, někdejšího místostarostu Jiřího Švachulu (ANO).

Zaměstnanci zůstávají doma

Na místě je s policií spolu s tajemníkem i starosta radnice Vojtěch Mencl (ODS). Mluvčí doplnila, že zaměstnanci kvůli zásahu policie nepracují. Úřad bude uzavřený po celý dnešní den. Úřad má podle ní v různých budovách celkem 330 zaměstnanců, zhruba 200 z nich dnes podle Dobešové zůstalo doma. Kvůli zásahu musela radnice dnes zrušit i tiskovou konferenci k programovému prohlášení, byla v plánu v 9:00.

Důvody zásahu nejsou zřejmé. „Ráno jsme jen dostali avízo, že úřad bude uzavřený, čekáme na další zprávy," řekla ČTK místostarostka radnice Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL).

Úřad je uzavřený z obou stran, vchod hlídají policisté. „Dnes provádíme úkony trestního řízení ve dvou samostatných věcech, mimo jiné i v Brně," řekl ČTK mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. NCOZ dnes zasahuje také v Praze v sídle společnosti Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Prohledává také byt generálního ředitele firmy Karla Feixe.

Podle serveru Lidovky.cz jsou kriminalisté i v sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. „V tuto chvíli nemohu nic sdělovat,"  odpověděl k policejnímu zásahu mluvčí úřadu Martin Švanda.

Rozsáhlá policejní akce

Celý zásah připravovalo podle serveru Lidovky.cz 60 pracovních skupin kriminalistů, do akce by se tedy mělo zapojit několik set policistů. Pátrání se mimo jiné zaměřuje na brněnské politiky. Jedním z nich je politik ANO a člen vedení městské části Brno-střed Jiří Švachula, který byl v minulém volebním období místostarostou klíčového brněnského úřadu, sponzoroval ANO a je členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo. Server uvedl, že jeho advokátka nechtěla zadržení svého klienta komentovat s odvoláním na povinnost mlčenlivosti.

Městská část Brno-střed patří mezi největší a nejlidnatější ve městě. Má kolem 90.000 obyvatel. Rozpočet na letošní rok přesáhl 800 milionů korun.

Starostou se po loňských volbách stal Vojtěch Mencl (ODS). V městské části podepsali koaliční smlouvu zástupci ODS, ANO a KDU-ČSL. Před volbami vedla radnici koalice Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Zelení.

Autoři | Foto ilustrační foto

Štítky radnice, Brno-střed, policie, úřad, Národní centrála proti organizovanému zločinu, městská část, ANO 2011, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ODS, Jiří Švachula, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na radnici Brna-střed zasahuje policie, úřad je uzavřen  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.