Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Inspektoři kontrolovali fritovací oleje po celé republice. Neprošel fast food z brněnského nádraží

Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se během roku 2018 zaměřili mimo jiné i na stav fritovacích olejů v provozovnách rychlého občerstvení po celé republice. Z 93 kontrolovaných fast foodů jich 73 prošlo. Mezi těmi neúspěšnými bylo i nonstop bistro Susu z brněnského hlavního nádraží.

Cílem kontrolní akce SZPI bylo ověřit, jestli nejsou v provozovnách rychlých občerstvení používány ve fritézách přepálené fritovací oleje a tuky, které by vykazovaly známky vysokého stupně tepelného rozkladu a které by pak šlo považovat za nebezpečné. 

Příklad znečištěného oleje, zdroj: SZPI

Neprošla víc než čtvrtina

U celkem 26% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití přepáleného oleje, a to podle hodnocení na základě vůně, chuti, barvy č přítomnosti zuhelnatělých zbytků, laboratorního zkoumání tzv. polárních látek (TPM) a polymerních triacylglycerolů (PTG).

Příklad znečištěného oleje, zdroj: SZPI

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. „V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. „Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty," dodal mluvčí.

Nečistota v brněnském bistru Susu, zdroj: SZPI

Nechvalně známé bistro u hlavního nádraží 

Jedním z podniků, který testem fritovacích olejů neprošel, bylo bistro Susu na brněnské Nádražní ulici. Olej zde podle SZPI vykazoval známky tepelného rozkladu. „Chuť a vůně byly typické pro přepálený olej, palčivé a nahořklé," uvedli kontroloři ve zprávě.

Nečistota v brněnském bistru Susu, zdroj: SZPI

Není to přitom poprvé, co se uvedené brněnské bistro dostalo do křížku s kontrolory. SZPI bistro dokonce na podzim roku 2018 nechala na čas úplně zavřít. Důvodem byl katastrofální hygienický stav provozovny. Kontroloři našli v bistru celou kolonii švábů, stěny i podlaha byly špinavé a bistro neposkytovalo zákazníkům možnost umýt si ruce teplou vodou.

Nečistota v brněnském bistru Susu, zdroj: SZPI

Foto SZPI

Štítky szpi, insektoři, fritovací oleje, susu, hlavní nádraží, brno, Státní potravinářská inspekce, rychlé občerstvení, bistro

Inspektoři kontrolovali fritovací oleje po celé republice. Neprošel fast food z brněnského nádraží  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.