Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANO v Brně vyšachováno! ODS uzavřela koalici s KDU-ČSL, ČSSD a Piráty

Vyjednávání o sestavení koalice se v Brně otočilo o 180 stupňů. Jednička ODS v Brně Markéta Vaňková těsně po 15. hodině ohlásila vznikající koalici ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Pirátů. Vítěz voleb ANO půjde do opozice. Novou primátorkou by se tak měla stát právě Markéta Vaňková.

Během sobotní noci, nedělního odpoledne i většiny pondělí to vypadalo, že si lídři ANO a ODS v Brně padli do notu a udělají spolu pohodlnou koalici buď v užší (jen ANO a ODS) nebo širší verzi (připojení také KDU-ČSL a ČSSD). Vše je nakonec jinak. Ještě než mohli budoucí koaliční partneři rozhodnout o rozdělení resortů, ODS, lidovci a sociální demokraté využili zadní vrátka a obešli vítěze voleb ANO.

Do nové koalice přibrali Piráty a svůj nový plán oznámili na dnešní tiskové konferenci. „Myslím, že tato volba je pro Brno nejlepší. Není důležité, kdo s tímto nápadem přišel jako první. Důležité je, že jsme našli programovou shodu," uvedla Vaňková. Podle ní byla také silným faktorem nevole části jejich elektorátu s plánovanou koalicí s ANO. „V kampani jsme vystupovali jako alternativa pro Brno bez ANO, to také plníme," sdělila.

ČTĚTE TAKÉ: Když si s někým podám ruku, platí to. Jsem lidsky zklamán, reagoval na novou koalici Vokřál 

„My jsme za tuhle příležitost rádi, účast v koalici nám vyhovuje více než opozice," prohlásil lídr Pirátů Tomáš Koláčný. Jednička lidovců Petr Hladík zase sdělil, že pozice lidovců v nové koalici jde ruku v ruce s přáním voličů KDU-ČSL. „Určitě je však ještě brzy na oznámení personáoního obsazení různých resortů," dodal Hladík. „To po nás, prosím, nechtějte tak rychle," uzavřel Hladík.

Je to podraz, kmotři se vrací, říká Babiš

K nečekanému obratu se již vyjádřil i premiér Andrej Babiš. Označil to za podraz. 

Komentář lídra ANO v Brně a současného primátora Petra Vokřála zjišťujeme.

Volby v Brně v sobotu vyhrálo ANO, když získalo 23% a tím pádem 18 zastupitelů. Druzí skončili Občanští demokraté s 18% a 14 zastupiteli. Třetí skončila KDU-ČSL s 10 procenty znamenající osm zastupitelů, čtvrtí Piráti se šesti zastupiteli, ČSSD získala pět zastupitelských mandátů . SPD díky těsnému výsledku nad hranicí pěti procent mandáty čtyři.

Foto Události Brno

Štítky koalice, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Piráti, Brno, ANO 2011, Česká pirátská strana, Markéta Vaňková, volby, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO v Brně vyšachováno! ODS uzavřela koalici s KDU-ČSL, ČSSD a Piráty  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.