Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Denisovy sady slaví 200 let od založení. Znáte jejich původní název?

Terasy pod brněnským vrchem Petrovem sloužily již v 19. století měšťanům k odpočinku, především k oblíbenému nedělnímu korzování. Před 200 lety, 4. října 1818, byly oficiálně přeměněny v městský park a pojmenovány po císaři Františkovi I., který měl v ten den jmeniny. Staly se tak prvním veřejným městským parkem v českých zemích založeným veřejnou správou.

Po rozpadu monarchie byly v roce 1919 přejmenovány na Denisovy sady, na počest francouzského historika a bohemisty Ernesta Denise, který významně podporoval vznik Československa.

Porážka Napoleona a návštěva papeže

Denisovy sady, kterým se však i dnes většinou říká Františkov nebo i Francisberk, byly otevřeny slavnostním odhalením obelisku oslavujícího vítězství nad Napoleonem.

Kromě obelisku je v parku, kterým prochází několik serpentinových cest a který nabízí poutavé pohledy na Brno, například i kolonáda s kašnou. Na jihovýchodní straně je vztyčen kříž připomínající papežovu návštěvu Brna v roce 2009.

Autoři | Foto Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno

Štítky Denisovy sady, historie, založení, Ernest Denis, Napoleon Bonaparte, Papež František, Brněnský Petrov, Brno, vznik Československa, městský park, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Denisovy sady slaví 200 let od založení. Znáte jejich původní název?  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.