Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Strážníci začnou od pondělí pokutovat neoprávněný vjezd do historického centra

Skoro patnáct tisíc automobilů už zkontrolovaly hlídky městské policie u vjezdů do míst, kam mohou od 1. září letošního roku vjíždět pouze vozidla s uděleným oprávněním. Dlouhodobě sice počet pokusů o nelegální vjezd klesá, stále je jich ovšem téměř třetina z celkového počtu. Strážníci proto od 8. října začnou pokutovat.

Na okrajích historického jádra Brna dosud strážníci po dohodě s městem především informovali řidiče a působili preventivně. Motoristům, jejichž vozidlo v databázi nefigurovalo, poskytli informace o novém systému a navedli je mimo nejužší centrum.

Po výrazném zlepšení stagnace

Zatímco v první zářijový pracovní den museli strážníci takto „otočit“ šest z deseti řidičů, od poloviny září se situace výrazně zlepšila a oprávnění chybělo přibližně třiceti procentům vozidel. Kolem tohoto čísla se však hodnoty ustálily a dále se nezlepšují.

Proto od pondělí 8. října strážníci zahájí postihy a nelegálně vjíždějící řidiči se musejí připravit buďto na pokutu nebo na správní řízení. „V době Mezinárodního strojírenského veletrhu zavítá do Brna mnoho návštěvníků z jiných měst i ze zahraničí. Nový systém neznají, a proto s represí počkáme. Stejně tak jsme dali čas místním, aby si na novinky zvykli,“ podotýká Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Pro strážníky bude termín 8. října výhodnější i z personálních důvodů. Právě na strojírenský veletrh městská policie nasadí nad rámec běžného výkonu služby pět desítek kolegů. „O mnoho příznivější situace nebude ani o víkendu, kdy na dohled v okolí volebních míst vyčleníme více než sto strážníků,“ vysvětluje Luboš Oprchal.

Zákaz vjezdu až za 2 tisíce, pěší zóna správní řízení

Řidičům, kteří od příštího pondělí poruší zákaz vjezdu, mohou hlídky uložit pokutu do dvou tisíc korun. Neoprávněné vjezdy do oblastí označených jako pěší zóny postoupí strážníci automaticky do správního řízení.

Foto MMB

Štítky strážníci, vjezd co centra, pokuty, správní řízení, obecní policie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci začnou od pondělí pokutovat neoprávněný vjezd do historického centra  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.