Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brno může částečně začít se stavbou městské okruhu v úseku Žabovřeská

Brno může zahájit část prací při stavbě velkého městského okruhu (VMO) v úseku Žabovřeská. Stavbu více než 400 milionů korun v létě napadl spolek Voda z Tetčic, díky dodatku smlouvy mezi městem a zhotovitelem může začít stavba na těch částech, které mají platná stavební povolení. Projekt VMO v úseku Žabovřeská počítá s náklady víc než 400 milionů korun bez DPH.

Téměř dva roky trvající práce

První etapa stavby zahrnuje úsek od mimoúrovňové křižovatky Kníničská po budoucí vyústění tramvajového tunelu na Žabovřeské. Z dvouproudové komunikace se stane čtyřproudová. Práce by měly trvat 20 měsíců. Napadené stavební povolení se týká hlavního tahu, tedy rozšíření silnice ze dvou na čtyři pruhy.

Začít pracovat se ale může například na rekonstrukci mostu na mimoúrovňové křižovatce Kníničská, povolené jsou i drážní a vodoprávní objekty nebo obslužná komunikace, řekl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. „Ve středu předáme staveniště a rozjede se stavba. Věříme, že než zrealizujeme tyto věci, získáme poslední stavební povolení," uvedl Vokřál.

Zástupce Vody z Tetčic schůzku odmítá

Chtěl se setkat s Josefem Dvořákem, který stojí za spolkem Voda z Tetčic. „On se ale sejít odmítá," dodal Vokřál. Dvořák se spolkem se staví proti různým projektům.

Provoz zůstane zachovaný

Po dobu prací na první etapě by měl být zachovaný současný provoz městského okruhu, aby nebyla zablokována doprava. Auta však budou projíždět stavbou.

V plánu jsou i další etapy úseku Žabovřeská. Celkem by měly stát 3,7 miliardy korun a práce by měly trvat do roku 2023. Žabovřeská je zhruba kilometr a půl dlouhý úsek městského okruhu. Je to dvouproudá silnice, která z obou stran navazuje na už hotové čtyřproudové úseky. Kvůli tomu vzniká v dopravních špičkách zácpa.

Foto MMB | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Velký městský okruh, Žabovřeská, stavba, vmo, Brno, stavební povolení, Tetčice, Silnice I/42, Josef Dvořák, Tim Hamilton, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno může částečně začít se stavbou městské okruhu v úseku Žabovřeská  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.