Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Největší sokolovna v Česku prošla rekonstrukcí. Dvoraně Stadionu se vrátila původní tvář

Zrekonstruovanou vstupní dvoranu sokolského Stadionu otevřel Sokol I v Kounicově ulici v Brně. Rok trvající práce přišly na 12 milionů korun, na financování se kromě Sokola podílelo i město Brno a Jihomoravský kraj. Dvorana se návštěvníkům otvírá po 40 letech, kdy ji znepřístupnila přestavba v 70. letech.

„Kromě otevření prostoru a jeho obnovy tu vznikla i nová recepce a zázemí pro návštěvníky Stadionu. Věříme, že obnovená dvorana usnadní orientaci v rámci areálu," uvedl místostarosta Sokola I Michal Doležel.

Po obnově venkovního areálu a dětského centra je rekonstrukce celé budovy hotová z jedné třetiny. Další v pořadí je nejexponovanější část budovy, kterou využívají vrcholoví sportovci, zejména volejbalisté a gymnastky. „Chybí tam regenerační zázemí a stav prostoru, kde se pohybují, je vůbec velmi zastaralý. Tuto část rekonstrukce bychom chtěli začít plánovat od příštího roku a ideálně do roku 2025 ji dokončit. Ale vzhledem k tomu, že jde o investici za přibližně 150 až 200 milionů korun, nebude to úplně snadné," doplnil Doležel.

Rozlehlá funkcionalistická budova je největší sokolovnou v České republice a kromě tělocvičen a sportovních hal zahrnuje také koncertní a divadelní sál, restauraci a hudební klub. Stadion byl postavena v letech 1927 až 1929 podle návrhu Jindřicha Kumpošta a Miloše Lamla.

Až do druhé světové války v prostoru Stadionu trénovali gymnasté olympionici Alois Hudec, Jan Gajdoš nebo Ladislav Vácha a zároveň ve společenském sále vystupovala berlínská i vídeňská filharmonie. I po likvidaci Sokola nacisty a poté komunisty prostor plnil svou původní funkci.

Autoři | Foto Michal Doležel

Štítky Sokol, Brno, Kounicova, rekonstrukce, dvorana, Česká obec sokolská, Česko, stadion, Jihomoravský kraj, Michal Doležel, druhá světová válka, Ladislav Vácha, Alois Hudec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Největší sokolovna v Česku prošla rekonstrukcí. Dvoraně Stadionu se vrátila původní tvář  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.