Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Desítky cyklistů zablokovaly vlastními těly provoz rušné křižovatky v centru Brna

Zhruba na čtvrt hodiny zcela zastavila početná skupina aktivistů provoz na jedné z nejrušnějších křižovatek v brněnském centru. Desítky stoupenců a sympatizantů městské cyklistiky si lehly jak na přechody pro chodce, tak přímo do křižovatky. Účastníci demonstrovali za lepší podmínky pro cyklisty v Brně a vzpomenuli přitom na případ z minulého týdne, kdy jednoho z jejich kolegů právě na křižovatce Koliště a Cejlu srazilo a těžce zranilo auto.

„V tomto týdnu se staly v Brně a okolí celkem tři dopravní nehody auto vs. kolo/koloběžka s fatálními důsledky. Už nás to nebaví, nechceme se bát o svůj život, rodinu a kamarády," uvedl jeden z účastbníků Jiří Píza.

Na místě proneslo několik protestujících projevy adresované městu. „Chceme zlepšení bezpečnostních podmínek pro cyklisty. Chceme, aby se s námi počítalo při plánování, chceme na silnicích cyklopruhy a nové cyklostezky. Už se nechceme bát o své bezpečí," uvedla jedna z řečnic.

„Jezdit na kole po Brně je nebezpečné, protože pro ně neexistuje infrastruktura a řídičky a řídiči aut s lidmi na kolech v prozvozu nepočítají. Mě samotnou kousek od Cejlu srazilo před měsícem auto, protože mi řidič nedal přednost. Protestovala jsem, protože chci, aby město konečně začalo vytvářet infrastrukturu i pro kola, nechci aby mi vozili blízké na JIPku kvůli tomu, že jedou do práce na kole," prohlásila účastnice protestu Anna Bromová.

Akce bude pokračovat na úterním zastupitelstvu a cyklojízdo uza kamaráda v komatu

Dnešní blokací akce neskončila. Stoupenci cyklodopravy se chystají zítra na zasedání městského zastupitelstva. Ve středu se pak sejdou na podporu svého kamaráda Lukáše, kterého minulý týden srazil amfetaminem sjetý řidič dovážky jídla. Cyklojízda vyjede v 19 hodin od univerzitního kina Scala.

ČTĚTE TAKÉ: Auto srazilo na Cejlu cyklistu. Odnesl to vážným zraněním 
 

Autoři | Foto Dany Nikšičová

Štítky cyklisté, blokace, křižovatka, Cejl, koliště, cyklostezky, protest, Brno, cyklista, Scala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Desítky cyklistů zablokovaly vlastními těly provoz rušné křižovatky v centru Brna  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.