Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V sobotu začne v Brně fungovat rezidentní parkování. Místo plánovaných kamer budou auta kontrolovat strážníci i speciální vůz

V centru Brna začne v sobotu fungovat systém rezidentního parkování. Zatím se bude týkat oblasti ohraničené malým městským okruhem. Na místech označených modrými čarami už zaparkují pouze lidé, kteří zde mají trvalé bydliště, nebo zde podnikají a stihli si vyřídit příslušné povolení. Ke čtvrtečnímu večeru jich bylo 862, uvedla mluvčí magistrátu Zuzana Šrámková.

V modrých zónách je vyznačených 1178 parkovacích míst, což je úbytek 40 míst proti původnímu stavu. K tomu však navíc existuje 497 míst, kde není režim rezidentního parkování zavedený. „Jedná se například o plochy u obchodního domu Tesco v ulici Uhelné, o část parkoviště u Husovy 12 či přednádražní prostor. V některých ulicích však došlo k poklesu parkovacích míst kvůli aktuálně platným normám," uvedla Šrámková.

V centru mohou zaparkovat ještě návštěvy, které musí evidovat rezident. Každý má k dispozici zdarma 100 parkovacích hodin na rok. „Tuto možnost si vyřídilo 338 zájemců," sdělila Šrámková. Obsáhlý článek shrnující veškeré zásady nového parkovacího systému najdete zde.

Nově je také do městské památkové rezervace zcela zakázaný vjezd všem, kteří tu nemají parkovací oprávnění. Aby však bylo možné zásobovat obchody či restaurace, rozvážet poštu či poskytovat jiné služby, vydal magistrát 2459 povolenek, z toho 348 pro zásobování. „Jedná se například také o taxi, auta dopravního podniku či Brněnských komunikací," řekla Šrámková

Problémy a provizória

Pro spuštění systému je nachystané svislé i vodorovné značení. Město však zatím kvůli problémům s veřejnou zakázkou, o nichž jsme psali dříve, nemá k dispozici dohledové kamery. Software měl následně vyhodnocovat, zda někdo vjíždí či parkuje oprávněně.

Dohled budou zatím nahrazovat strážníci. „Půjde o jednotky hlídek. Systém bude v prvních týdnech fungovat spíše v testovacím režimu a prioritou bude informovanost. Řidiči už však musejí od začátku s kontrolami počítat," uvedla Šrámková. Strážníkům zároveň pomůže speciální dohledový automobil, který si zapůjčí z Prahy. Ten bude v provozu od nového týdne do doby, než Brno od nasmlouvané firmy získá dvě vlastní.

Ceny a další rozšíření

Za parkovací oprávnění platí rezidenti za první auto 600 korun, za druhé 15.000 a za každé další 30.000. Abonenti, tedy podnikatelé, za první auto platí 6000 korun, za každé další 20.000. „Podle vydaných oprávnění kalkulujeme letos příjmy 58 milionů korun, příští rok 139 milionů. Peníze po odečtení výdajů půjdou do Fondu mobility, 70 procent připadne městu, zbytek městské části," vysvětlila Šrámková.

Systém se bude rozšiřovat od 1. listopadu do několika ulic severně od historického centra a postupně do dalších městských částí podle jejich zájmu. Zůstává otázkou, co bude se systémem po volbách.  Řada stran totiž realizovanou variantu rezidentního parkování kritizují a některé jej odmítají jako celek.

Autoři | Zdroj ČTK

Štítky parkování, Brno, Tesco, Dopravní podnik města Brna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu začne v Brně fungovat rezidentní parkování. Místo plánovaných kamer budou auta kontrolovat strážníci i speciální vůz  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.