Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Parta kamarádů čistí ve volném čase Brno od odpadků. Chtějí založit na pravidelnou tradici

Po práci navléknout rukavice, sbalit odpadkové pytle a vyrazit do města s úkolem vyčistit Brno. Parta kamarádů z neziskové organizace nasbírala za své krátké působení už jeden a půl tuny odpadu. Ve středu 15. srpna v 18 hodin vyrazí na lov odpadků znovu. Přidat se může kdokoliv.

Čech, který pomáhal v Thajsku

Kolektiv Trash Hero Brno navazuje na světovou organizaci Trash Hero, která vznikla v Thajsku v roce 2014. Čech Jan Bareš tam tehdy zorganizoval první úklid pláže, která byla zaneřáděná odpadky. „Další týden uklidili jiné místo... a pak znovu a znovu. Pak se začaly připojovat další vesnice, města a země - mezi nimi i Česká republika. Nemáme sice pláže, ale odpadků se tu povaluje dost," prozradila jedna z organizátorek Trash Hero Brno Eva Kašpárková.

Konec nekonečnému kolotoči plastu

Trash Hero Brno však nezůstává u "pouhého" uklízení. Značná část jejich snahy míří k osvětě veřejnosti.  „Spotřeba jednorázového plastu u nás není tolik vidět. Skrývá se totiž za recyklaci, která nám dává dojem, že je všechno v pořádku," uvedla Kašpárková. „My tenhle plastový kolotoč chceme skončit. Proto pořádáme úklidy, přednášky a workshopy, aby lidé přemýšleli nad spotřebou jednorázového odpadu, především plastu. Protože každá, i sebemenší změna má velký dopad," dodala organizátorka.

Základ tradice

Doposud se v Brně uskutečnily dva úklidy, dnes bude třetí. Cílem ale je podle Kašpárkové nastavit tradici úklidů tak, aby se v Brně uklízelo každý týden. „Vypadá to, že se to bude dařit, kontaktují nás různé organizace, zájmové skupinky i jednotlivci, kteří se chtějí přidat jak při samotném úklidu, tak při jejich organizaci, což je skvělé. Zdá se, že zájem o úklidy v Brně je velký," pochválila si Kašpárková.

Zúčastnit se může každý

Jak se k Trash hero Brno připojit? Jednoduše. Stačí sledovat facebookovou stránku a poté se dostavit na jednu ze svolávaných akcí. Trash Hero Brno vždy zajistí komunikaci s majitelem pozemku, rukavice i pytle. „Vysbíraný odpad vytřídíme, následně zvážíme (TH si vede celosvětové statistiky o vysbíraném odpadu) a s majitelem pozmeku následně domluvíme odvoz odpadu," upřesnila Kašpárková.

Významná akce v září

Ta pravá výzva čeká však dobrovolníky už 15. září, kdy se koná nějvětší mírová a uklidová akce v dějinách lidstva - Celosvětový den úklidu. „V Brně bychom v rámci tohoto dne rádi uspořádali nejen úklid, ale i další aktivity ještě společně s Uklidmě Česko. I když se situace v posledních letech lepší, odpadků je kolem pořád dost. Vše potřebné k úklidu zajistíme, takže s sebou stačí vzít jen dobrou náladu," uzavřela Kašpárková.

Foto Trash Hero Brno

Štítky trash hero, Brno, odpadky, úklid, dobrovolníci, odpad, tradice, Thajsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parta kamarádů čistí ve volném čase Brno od odpadků. Chtějí založit na pravidelnou tradici  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.