Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Den Brna letos potrvá dva víkendy. Program začíná již tuto sobotu

Zábavní akce Den Brna připomínající obléhání města Švédy v roce 1645 letos potrvá dva víkendy. Lidé si prohlédnou historickou budovu restaurace L’Eau Vive, poslechnou si mši, koncerty duchovní hudby a uvidí rekonstrukci bitvy na Špilberku. Program začne tuto sobotu a skončí v sobotu následující.

„Začneme 11. srpna duchovním víkendem na Petrově a skončíme až 18. srpna bitvou na Špilberku. Týden mezi nimi bude patřit doprovodnému programu, který si užijí i děti," uvedl za TIC Brno Jan Gerych.

Nadcházející víkend nabídne výstavy, pohled z petrovské katedrály a exotická jídla

Program prvního víkendu se uskuteční na třech místech. V Diecézním muzeu na Petrově mohou lidé za 20 korun navštívit stálou expozici Vita Christi s gotickým deskovým obrazem Madona z Veveří, výstavu Století sakrální architektury a výstavu František Sušil - život, dílo a odkaz.

V restauraci L’Eau Vive si zájemci prohlédnou její historickou budovu nebo obrazy Petra Kolaře. Ochutnají také exotické pokrmy a uvidí ukázky tradičních řemesel. V katedrále svatého Petra a Pavla se jim naskytne možnost pohlédnout na město z věží a slyšet sobotní koncert Antonína Dvořáka či nedělní bohoslužbu. Koncert pořadatelé přichystali ve spolupráci s organizátory festivalu Maraton hudby Brno.

Druhý víkend zaútočí Švédové

Program soboty 18. srpna se odehraje celý na Špilberku. Lidé uvidí vojska nejprve pochodovat a poté sehrát závěrečnou rekonstrukci bitvy. Den Brna lidem připomíná obléhání města Švédy pod velením generála Lennarta Torstensona.

„Brno nikdy nebylo dobyto cizím vojskem. Nejvíce namále mělo v závěru třicetileté války, kdy je 112 dní obléhali Švédové," řekl Gerych. Proti Torstensonovi stál v čele obránců Jean-Louis Raduit de Souches. Letos uplyne 373 let od této události.

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky den brna, bitva, švédové, program, mše, výstava, Brno, Špilberk, restaurace, koncert, Burningboy, Petr Kolař, Lennart Torstenson, Brněnský Petrov, TIC Brno, František Sušil, Antonín Dvořák, třicetiletá válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den Brna letos potrvá dva víkendy. Program začíná již tuto sobotu  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.