Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město začalo odstraňovat z ulic vraky nepojízdných kol

Městská firma Brněnské komunikace zahájila od 1. srpna odstraňování nepojízdná kola z brněnských ulic. K 7. srpnu odstranili pracovníci již čtyři vraky. Mimo nepojízdných kol budou Brněnské komunikace odstraňovat všechny předměty, které překáží ve výhledu řidičům nebo chodcům.

Problém pro růžová kola

Na konci července způsobilo oznámení Brněnských komunikací mezi cyklisty poprask. Štítky s varováním se totiž objevily i na růžových kolech bikesharingové společnosti Rekola. Upozornění totiž směřovalo i na uzamykání na sloupech veřejného osvětlení. Zástupci Rekol, společně s iniciativou Brno na kole, poukazovali na nedostatek cyklistických stojanů ve městě. V jednání s náměstkem primátora pro dopravu Richardem Mrázkem nakonec došli k částečnému kompromisu. 

„Domluvili jsme se, že cyklisté mohou zaparkovat také u veřejného zábradlí, pokud to nebude omezovat provoz. Brněnské komunikace odvezou pouze vraky a kola zamknutá třeba u značek v blízkosti přechodu, kde lidem vadí při přecházení,“ uvedl Deníku Mrátek.

Zmizela první čtyři kola

„Od 1. 8. 2018 správce komunikace odstranil 4 jízdní kola vykazující známky vraku. Odstraněny byly z lokalit u hlavního nádraží, Hněvkovského v Komárově, ul. Branka v Komíně a ul. Dornych naproti starého Tesca. Ve třech případech je zřejmé na první pohled, že je jízdní kolo nepojízdné, ve čtvrtém případě se jednalo o jízdní kolo, které nemělo nahuštěné pláště, tyto byly degradovány, a zároveň bylo zkorodováno hnací ústrojí, které bylo nepohyblivé,“ uvádí informativní zpráva městské firmy Brněnské komunikace.

Opatření chce podle Brněnských komunikací zlepšit situaci s odstavováním zejména vraků jízdních kol v některých lokalitách. „Například v ulici Nádražní před hlavním nádražím je plno volných stojanů na kola před nádražní budovou, ale v prostoru tramvajového kolejiště jsou k zábradlí „natrvalo“ uzamčena jízdní kola v různém stavu rozkladu," uvedl magistrát v tiskové zprávě. 

Není to dobrá vizitka pro město, míní magistrát

„Určitě to není dobrá vizitka pro město, nemluvě o otázce bezpečnosti silniční a drážní dopravy, kdy odstavená jízdní kola v některých případech tvoří překážku v rozhledech u přechodů pro chodce, u křižovatek nebo přímo překáží chodcům, nebo jsou v trasách vodící linie, kterou využívají osoby zrakově postižené," pokračuje tisková zpráva.

Brněnské komunikace se také chystají odstraňovat předměty, které jsou v chátrajícím stavu, rezavé, neúplné, nepojízdné, a všechny předměty, které ohrožují bezpečnost a plynulost silničního provozu, čili například překáží v chůzi na chodníku, zabraňují dostatečným rozhledovým poměrům řidičům nebo chodcům.

Autoři | Foto MMB | Zdroj MMB

Štítky nepojízdná kola, odstříhávání, jízdní kolo, Brněnské komunikace a.s., Rekola, Richard Mrázek, Brno, Tesco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město začalo odstraňovat z ulic vraky nepojízdných kol  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.