Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Magistrát začal vydávat oprávnění pro rezidentní parkování

Magistrát v Brně začal od pondělí vydávat oprávnění, která majitelům aut umožní vjezd do historického centra a parkování v něm. Od 1. září začne v této části Brna fungovat systém rezidentního parkování, na který se město připravuje jak instalací svislého i vodorovného značení, tak přípravou softwaru, který má zajistit provoz.

Lidé, kteří nechtějí využít datovou schránku, mohou od pondělí navštívit kontaktní pracoviště na adrese Zvonařka 5. Úřední hodiny včetně podrobných informací lze nalézt také na speciálně zřízeném webu. Do pondělních 15:00 si přišlo oprávnění vyřídit téměř 50 lidí.

Do centra bude vjezd úplně zakázán

Systém rozlišuje tři druhy majitelů aut. Jedni jsou rezidenti, tedy ti, kteří mají v historickém centru trvalé bydliště. Za první auto zaplatí 600 korun, za druhé 15.000. Za třetí a každé další 30.000 korun ročně.

Druhým typem jsou abonenti, což jsou podnikatelé, kteří mají v centru provozovnu. Ti platí za první auto 6000, za každé další 20.000 korun.  Lidé, kteří přijedou jen na návštěvu, musí navštívený zaregistrovat v systému, protože všem kromě rezidentů a abonentů bude zakázaný vjezd.

„Chceme proto také obeslat všechny velké firmy typu pošty či doručovacích služeb, aby si zaregistrovaly registrační značky aut a mohly do centra vjíždět," řekl Mrázek.

V širším historickém centru parkování povoleno bude

Návštěvníci však mohou parkovat kromě parkovacích domů také v ulicích širšího historického centra, což jsou například ulice Benešova, Rooseveltova či Divadelní, a to na místech, kde nebudou modré zóny a na svislých značkách bude oranžový proužek.

„Zde je možné parkovat 30 minut zdarma a další čas je potřeba zaplatit," řekl Mrázek. Vjezd do historického centra budou hlídat kamery na domech a uličkami bude pravidelně projíždět auto s kamerami a softwarem, který vyhodnotí, zda tam někdo nestojí či nejede neoprávněně.

„V začátcích by bylo patrně na místě být shovívavější. Vše však bude v pravomoci městské policie, která také bude zjištění softwaru verifikovat. A jak k tomu strážníci přistoupí, záleží na domluvě ředitele a primátora," řekl Mrázek.

Od listopadu až po Kotlářskou či Milady Horákové

Od 1. listopadu se systém rozšíří do dalších tří zón, které ohraničují ulice Údolní, Úvoz, Kotlářská, Pionýrská, Drobného, Traubova a Milady Horákové a Koliště. „Tito lidé si budou moct oprávnění vyřídit po 1. září. Půjde o zóny, do kterých bude vjezd volný," řekl Mrázek. Jelikož městská část Brno-střed chce rezidentní parkování na celém území, měl by se zde rozšířit do konce příštího roku. „A v dalších městských částech vznikají projekty," řekl Mrázek.

Volby prozradí

Rozšíření je však i otázkou nových politických reprezentací, které vzejdou z podzimních voleb. Systém má i své velké odpůrce. Město si od regulace slibuje, že obyvatelé Brna u svých domovů snáze zaparkují a z širšího centra zmizí auta dojíždějících a vraky. Většinu odstavných parkovišť při příjezdu do města má však Brno zatím jen v plánech.

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky rezidentní parkování, Brno, začátek, září, oprávnění, Zvonařka, žádosti, vydávání, parkování, historické jádro města, software, Milada Horáková, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát začal vydávat oprávnění pro rezidentní parkování  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.