Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Archeologové odkryli na Dominikánském náměstí starou tramvajovou trať

Archeologové při průzkumu na Dominikánském náměstí v Brně odkryli pod kostelem svatého Michala poněkud překvapivě tramvajové koleje. Tramvaje po nich jezdily naposledy v roce 1942. Tehdy byla trať zrušená. Zůstaly nevytrhané v místě, kde je později překryl chodník. V srpnu odkryjí archeologové i silnici a jsou zvědaví, jestli najdou ještě další pozůstatky tramvajové tratě.

Jednosměrná trať

V zemi pod schodištěm ke kostelu se našly tři kolejnice, pravděpodobně šlo o rozvětvení jednokolejné tratě z Dominkánské ulice, která pokračovala na náměstí Svobody přes Zámečnickou. Na trati nemohly kvůli uličnímu profilu jezdit ani všechny vozy a bylo možné ji užívat jen jednosměrně. Zrušena byla poté, co vznikla nová trať v Husově ulici, která spojila Šilingrovo náměstí s Komenského náměstím a Českou.

„Očekávali jsme, že nějaké pozůstatky tramvajové tratě najdeme, ale dosud jsme nic nenacházeli, až pod kostelem. Asi nebylo potřeba koleje vytrhávat a chodník se umístil nad ně. Uvidíme, jestli najdeme část tratě ještě v dnešní silnici," řekl Václav Kolařík z Archaie Brno.

Šalina jezdila v Brně po celém centru

Tramvaje v historickém jádru Brna zůstaly do současnosti pouze v Rašínově a Masarykově ulici a na náměstí Svobody. V minulosti jezdily ještě také po Kobližné na Malinovského náměstí. Vzhledem k šířkovým poměrům ulice a množství chodců však odtud také zmizely. Za druhé světové války také vznikla trať nově proraženou ulicí ze Šilingrova náměstí k nádraží, čímž se uzavřel tramvajový okruh po bývalém hradebním obvodu.

I když se archeologové zabývají primárně nálezy z novověku a staršími, dokumentují i tyto moderní nálezy. „Ač nám mohou připadat mladé, už i takové mohou být 100 či 150 let staré. V Brně nacházíme pozůstatky různých konstrukcí a také inženýrské sítě. Jedná se například o kanalizační štoly a šachty. V Brně jsme také našli kovové trubky, kterými proudil svítiplyn na svícení do té doby, než došlo k elektrifikaci," řekl Kolařík.

Dominikánské náměstí město rekonstruuje za 75 milionů korun, práce mají skončit na přelomu roku. Plocha už nebude sloužit jako parkoviště a zároveň se v těchto dnech mohou lidé zúčastnit ankety o to, zda má před radnicí stát socha císaře Josefa II., která do zániku Rakouska-Uherska stála na Moravském náměstí.

Foto Varvara Šatunova | Zdroj ČTK

Štítky Dominikánské náměstí, rekonstrukce, archeologové, tramvajová trať, tramvajová dráha, Brno, kostel, Václav Kolařík, druhá světová válka, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové odkryli na Dominikánském náměstí starou tramvajovou trať  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.