Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brazilci, Kolumbijci, Poláci nebo Srbové. Brněnská hospoda se stala centrem fanoušků z celého světa

Největší svátek fotbalu je v plném proudu a stovky milionu fanoušků sledují zápasy svých borců bojujících za národní barvy. Česká republika tohle privilegium bohužel nemá.  To ale rozhodně neznamená, že zde lidé fotbal neprožívají s podobnou intenzitou, jako v dějišti letošního mistrovství světa v Rusku. Přesvědčit se o tom můžete například v hospodě U Daana, která se stala neoficiální brněnskou mezinárodní fanzónou šampionátu. Od začátku mistrovství odtud sledovali fotbalová klání skupinky Brazilců, Kolumbijců, Francouzů nebo i Srbů a Poláků.

Půl devátá, neděle večer. Běžně by už většina židlí v podniku ležela na stole obráceně nohami nahoru a číšnice by směrem ke štamgastům posílala poslední piva. Nyní je však v brněnské hospodě U Daana v Králově Poli nezvykle živo. A žluto. V jásot totiž propuká zhruba padesátka Brazilců v typických kanárkově žlutých dresech. Philip Coutinho právě otevřel gólový účet jihoamerického giganta na světovém šampionátu v Rusku.

Zájem rozjel první přenos s portugalským komentářem

„Brazilci už do hospody chodili na naše vyhlášené pivo a žebra. Slovo dalo slovo a naplánovali jsme sledování prvního zápasu Brazilie s portugalským komentářem,” prozradil provozní od Daana. Následovala událost na facebooku a šeptanda se rozjela naplno. Brazilců nakonec dorazilo zhruba 50. „Ted už to nějak jede samo a fanoušci se hlásí sami nebo jen tak přijdou,” dodává provozní.

kolumbijci.jpg

Dvojitá bitva Poláků s Kolumbijci

Po prvotním úspěchu se tak U Daana začali scházet fanoušci celé řady národů, které na mistrovství světa v Rusku bojují. Na zápas Francie s Peru dorazila zhruba desítka Francouzů. Při zápase proti Švýcarům zas fandila U Daana svým borcům početná srbská ekipa. Zajímavé bylo i  střetnutí Kolumbijců s Poláky. Jihoameričané nakonec na hřišti zvítězili, na baru U Daana zase excelovali naši polští sousedé.

srbove.jpg

Přátelská atmosféra

Přestože se s fotbalem často pojí divoké vášně a bitky fanoušků jsou jeho součástí už desetiletí, U Daana vládne mír. „Atmosféra je přátelská a nekonfliktní," ujišťuje provozní. 

Početní rekord zatím drží Brazilci, kteří dorazili zhruba v 50 lidech. „To bude asi překonáno ve středu kdy hrají se Srbskem jehož fanoušci už tu též byli na jejich zápase a přijdou zase,” prozradil provozní. Na středu tedy hlásí plno. „Má přijít zhruba 80 lidí. Víc už se opravdu nevleze.”

francouzi.jpg

Češi mohou fandit pouze cizincům

Češi se na letošní šampionát v Rusku neprobojovali. V kvalifikaci skončili až na třetím místě za Německem a Severním Irskem. Na mistrovství světa se Češi nepodívali už dlouhých 12 let. Naposledy v Německu v roce 2006 i přes slibně nabitý bronzový kádr z Eura 2004 v čele s Rosickým, Kollerem, Poborským či Barošem nepostoupil ani ze skupiny. Od té doby Češi  na výraznější úspěch na mezinárodní scéně čekají.

Foto Marek Fišer

Štítky mistrovství světa, fotbal, U Daana, fanoušci, hospoda, Rusko, Česko, Německo, Mistrovství Evropy ve fotbale 2004, Francie, Brazílie, Srbsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brazilci, Kolumbijci, Poláci nebo Srbové. Brněnská hospoda se stala centrem fanoušků z celého světa  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.