Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po úterním zastupitelstvu se začne rýsovat nový územní plán Brna

Nový územnní plán Brna by měl být schválený na přelomu let 2021 a 2022. Zastupitelé v úterý schválili pokyny pro zpracování jeho návrhu, který by měl být za rok hotový. Potom projde připomínkovacím procesem. Brno má územní plán od roku 1994 a je zastaralý. Na nový čeká řadu let. Zákon ukládá obcím pořídit nový územní plán nejpozději do konce roku 2022, potom současné plány přestanou platit.

Pokyny pro zpracování návrhu schválilo 36 zastupitelů, dva byli proti a čtyři se zdrželi. Pokyny vznikly na základě připomínek ke třem variantám konceptu územního plánu, který začal vznikat v roce 2010. V roce 2013 se práce přerušily kvůli tomu, že v roce 2012 soud zrušil nadřazené Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Brno řešilo, jestli nechá zpracovat zcela nový plán nebo bude pokračovat v rozpracovaném konceptu. Zvolilo druhou variantu, podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) ale půjde de facto o nový územní plán.

Rozvojové plochy byly v každém konceptu určené k jinému využití a podle schválených pokynů se má vybrat pro každou plochu jedno využití. „Nový však bude územní plán především v tom, že regulace výstavby bude vypadat jinak než dosud. Místo indexu podlažní plochy, který určoval maximální množství podlaží budov a někteří developeři se jej snažili různě obcházet, bude u každé plochy určený typ zástavby a její maximální a minimální výška," řekl Ander.

Bude tedy zřejmé, kde budou rodinné domy, kde bloky bytových domů či rozptýlená zástavba. Zároveň je snaha udělat plán flexibilnější, aby se kvůli každé drobnosti nemusel aktualizovat.

Až bude návrh příští rok hotový, půjde do veřejného projednání, které se bude pravděpodobně víckrát opakovat. „Navíc očekáváme aktualizaci krajských zásad územního rozvoje, kterou bude nutné také zapracovat," řekl Ander.

V následujícím roce bude ještě Kancelář architekta města Brna pracovat na podkladech pro některé problematické stavby ve městě, které se zatím nepodařilo uspokojivě vyřešit. Jde například o podzemní železnici, takzvanou Novou městskou třídu, hřbitov v Soběšicích, Juranku či tunely pod Úvozem.

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky územní plán, zadání, Brno, zásady územního rozvoje, Martin Ander, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po úterním zastupitelstvu se začne rýsovat nový územní plán Brna  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.