Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dopravní podnik začal v Brně brousit kolejnice. Šaliny budou méně hlučné

Drobné vlnky vznikají na kolejnicích při běžném provozu, výrazně ale zvyšují hlučnost, vibrace a taky nepříznivě působí na samotnou jízdu tramvají. Odstranění vlnek se provádí strojními bruskami. Efektem není pouze výrazné snížení hluku, ale i menší opotřebení tramvajových tratí a také samotných vozidel. Kolikrát bude muset bruska po vybraném úseku projet, závisí vždy na míře vlnkovitosti.

26 kilometrů broušené v sedmi úsecích

„Broušení je součástí pravidelné cyklické údržby tramvajových tratí, které DPMB provozuje. Jedná se o efektivní způsob údržby. Navíc přináší související efekty směrem k vnějšímu prostředí jako je snížení hluku a vibrací. Broušení bude probíhat například v úseku Hybešova – Václavská, Novolíšeňská – Mifkova, smyčka Řečkovice – Hudcova – Semilasso. Dohromady projde strojním broušením sedm úseků, což činí 26 370 metrů tramvajových tratí,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

brouseni-kolejnic.jpg

Obyvatele může obtěžovat hluk

Broušení je naplánováno na noční hodiny přibližně od 23 hod do 04.30 hodin, kdy tramvaje nejezdí. Opravy se tak cestujících nedotknou. Jednorázově budou hlukem dotčeni obyvatelé domů v lokalitách, kde budou práce probíhat.

Za posledních sedm let nechal DPMB zbrousit přes sto kilometrů tramvajových tratí. Podle prvotních odhadů potrvá letošní broušení kolejnic do konce července a vyjde na více než 4,6 milionů korun.

Autoři | Foto DPMB | Zdroj s použitím TZ

Štítky broušení, tratě, DPMB, Brno, šaliny, koleje, kolejnice, Dopravní podnik města Brna, hluk, tramvajová dráha, Řečkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik začal v Brně brousit kolejnice. Šaliny budou méně hlučné  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.