Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO&VIDEO: Na Svoboďáku přistáli orli československého nebe

Brněnské náměstí Svobody dnes nad ránem obsadilo pět letadel, která symbolizují sté výročí československého leteckého průmyslu. Na náměstí zůstanou až do neděle, jedním z nich je například legendární aerotaxi L-200 Morava z konce 50. let.

Náročný převoz letadel a jejich součástí na náměstí naplánovali organizátoři na časné ráno, aby se vyhnuli davům lidí, které přes den přes náměstí obvykle proudí.

Dalšími letadly, které jsou na náměstí k vidění, jsou proudový L-29 Delfín, Zlín Z-42 či verze větroně Let L-13 Blaník. „Uspořádání takové výstavy, která je, pokud vím, jediným oficiálním holdem stému výročí československého leteckého průmyslu, by nebylo možné bez nadšení mnoha lidí. Rozebrání a opětovné skládání strojů, jejich křídel a dalších komponentů v takovém měřítku není vůbec obvyklé a snad se bude výstava Brňanům i návštěvníkům města líbit," uvedl Jakub Jasaň ze společnosti Blue Sky Service.

Vernisáž se uskutečnila dnes v 18:00 a o víkendu lidé uvidí i něco z historie československé kosmonautiky, která slaví 40. výročí. V roce 1978 letěl do vesmíru první československý kosmonaut Vladimír Remek. Lidé uvidí o víkendu vesmírný stan s družicí Magion, výstavu o Vladimíru Remkovi nebo dvacetikilogramový meteorit.

Foto Aneta Krikelová, Petra Stanová | Zdroj ČTK

Štítky letadla, náměstí svobody, československo, letecký průmysl, výstava, Let L-200 Morava, Vladimír Remek, Aero L-29 Delfín, Zlín Z-42, Let L-13 Blaník, průmysl, Brno, Magion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO&VIDEO: Na Svoboďáku přistáli orli československého nebe  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.