Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Schváleno: rezidentní parkování začne v Brně od 1. září. Na co se máme připravit?

Na zemi modré čáry a pro motoristy kompletně nový režim. Brněnští radní dnes schválili projekt rezidentního parkování. V brněnském středu začne platit už od 1. září.

První auto v brněnském středu za 6 stovek, další za 15 tisíc

Obyvatelé s trvalým bydlištěm v historickém jádru - rezidenti - zaplatí za první auto 600 korun ročně. Za druhé auto se částka vyšplhá až na 15 tisíc korun. Podnikatelé - abonenti, kteří mají sídlo svého podnikání v Brně.středu, zaplatí za první auto 6 tisíc korun ročně. Dostanou také možnost dokoupit si tzv. přenosné abonentní oprávnění pro své klienty nebo pacienty. Za takové oprávnění však zaplatí mezi 15 až 50 tisíci korun ročně. Každý rezident bude mít právo na 100 bezplatných hodin parkování pro své návštěvy. 

Pro návštěvníky se cena oproti dnešku zmírní, parkovací automaty budou brát karty

Pro klasické návštěvníky bude cena parkování zdarma první půlhodinu, každou další hodinu za 40 korun. Optorit současnému stavu, kdy se v centru platí 30 korun za půl hodiny, půjde tedy o zlevnění. Město k tomu plánuje nákup nových parkovacíh automatů, které budou přijímat platební karty. 

Oblast rezidentního parkování můžete vidět na této a této mapce. Mimo historické centrum se rezidentní parkování rozšíří od 1: listopadu. Přibude tak ulice Milady Horákové, náměstí 28. října, Traubova, Drobného, Pionýrská, Kotlářská, Údolní, Lidická, Kounicova, Veveří. V každé oblasti však zůstanou místa (např. třída kpt. Jaroše nebo Obilní trh), kde budou návštěvníci moc parkovat první půlhodinu zadarmo, poté za 20 korun na hodinu.

Všechno půjde elektronicky

K vyřízení potřebných oprávnění k získání statusu rezidenta či abonenta a přihlášení aut budou lidé muset navštívit kontaktní pracoviště na Zvonařce nebo požádat o založení účtu elektronicky. Další úkony pak už bude možné provádět prostřednictvím elektronického účtu – osobních stránek uživatele. O zřízení těchto osobních stránek bude možné požádat také prostřednictvím ověřeného účtu Brno iD.

Foto ilustrační foto, MMB

Štítky rezidentní parkování, Brno, začátek, září, parkování, Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schváleno: rezidentní parkování začne v Brně od 1. září. Na co se máme připravit?  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.