Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brněnští lékaři provedli jako první v republice unikátní implantaci ramene i s lopatkou

Brněnští ortopedi z Nemocnice u svaté Anny dokázali jako první v republice úspěšně provést unikátní operaci - implantaci lopatky, vč. ramenního kloubu. Operaci vedl přednosta I. ortopedické kliniky Tomáš Tomáš se svým týmem.

Paceintem svatoananeských lékařů byl teprve třiadvacetiletý mladík, jemuž před rokem odstranili celou lopatku pro nádor. Šlo se o levou končetinu s těžkým funkčním omezením a těžkým kosmetickým defektem. Mladík měl de facto nepoužitelné rameno - jeho pohyblivost byla nulová, protože hlavice pažní kosti se neměla o co opřít. Vzhledem k mladému věku pacienta se tak lékaři rozhodli jít do rozsáhlé implantace ramenního kloubu včetně lopatky.

 „Operace trvala 3 hodiny, jednalo se o složitou operaci, navíc v ČR jedinečnou. Bylo nutné vypreparovat zádový sval a jím překrýt umělou lopatku,“ sdělil Tomáš Tomáš. „Náhrada lopatky byla pro pacienta vyrobena na míru, je z titanu a postříbřená z důvodu minimalizace infekce. Je vyrobena pomocí 3D tisku," doplnil.

Onkologická specializace na pohybová ústrojí

„Svatoanenská ortopedie je specifická tím, že zde léčíme nádorové onemocnění pohybového aparátu. Tato problematika se řeší v republice pouze ve FNUSA a v Praze,“ prohlásil ředitel nemocnice Martin Pavlík Přirozená spádová oblast pro FNUSA je tedy Morava a část Čech.

Řešíme zde také vážné případy onkologicky nemocných dětí, protože svatoanenská nemocnice má školený personál, vybavení, instrumentária a protetiku," uvedla tisková mluvčí nemocnice Petra Veselá. Děti mladší pěti let jezdí ortopedi operovat do dětské nemocnice, především kvůli anestezii, která je u takto malých dětí velmi specifická.

Autoři | Foto FNUSA | Zdroj s použitím TZ

Štítky operace, Fakultní nemocnice u svaté Anny, FNUSA, lopatka, rameno, lékař, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Tomáš Tomáš, nemocnice, Česko, Petra Veselá, Martin Pavlík, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští lékaři provedli jako první v republice unikátní implantaci ramene i s lopatkou  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.