Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brno chce narovnat křivou věžičku Staré radnice

Narovnání pokřivené fiály na portále brněnské Staré radnice vyřeší přes 500 let starý umělecký kapric evropského sochaře. Stavební úprava křivé věžičky pomůže brněnským politikům zlepšit jejich historickou pověst. Díky vytrvalé práci Spolku za udržitelnou minulost a Sdružení Bod obratu může radnice přistoupit k oslovení konkrétního projektanta a následně zhotovitele, kteří fiálu uvedou do pořádku. Po mnoha uplynulých staletích tak bude socha spravedlnosti ozdobena krásnou reprezentativní rovnou věžičkou.

Jedna z typických brměnských monumentů

Mezi nejdůležitější symboly kdysi hlavního města moravského markrabství patří Brněnský drak, Brněnské kolo, ale také pokřivená fiála na gotickém portále Staré radnice. Fiála vznikla kolem roku 1511 a jejím autorem je významný evropský sochař Anton Pilgram.

Pilgram byl znám jako nadaný putující umělec, který svou tvorbou obohacoval významné sakrální prostory jako je třeba vídeňský dóm sv. Štěpána. Pilgram byl velmi úspěšný a jeho práce byla náležitě oceňována. K zadávaným zakázkám přistupoval s důvěrou a často ani nežádal zálohy. S tímto přístupem bohužel narazil v Brně. Zadavatel mu totiž za jeho dílo nezaplatil.

Brr-No_vezicka_masle-m.jpg

Nevalná pověst radnice

Již na začátku 16. století byla brněnská radnice plná sváru, lakomství a hamižnosti. Zpupnost a papalášství tehdejšího vedení radnice neměly v Zemích koruny České obdoby. Byla to doba, kdy ještě investor nemusel řešit zákon o zadávání veřejných zakázek a slaďovat dobu realizace ostatních zakázek tak, aby jimi nebrzdil dopravu. Nemusel se zdržovat čekáním na vyjádření Stavebního úřadu, OUPR, OPP, BKOM, hasičů, hygieny a dalších odborů. Mohl si prostě dělat, co chtěl.

Anton Pilgram však neměl krytí žádnou smlouvou ani pojištěním. Musel se tak spoléhat, že dostane od radnice zaplaceno. Moc dobře věděl, že soud by mu nic nepřinesl, neboť co vlastně čekat od radnice, kde je vnímání spravedlnosti tak trochu „nakřivo“. Jediné, jak mohl na danou nepříjemnou situaci reagovat, byl zásah do schématické a zaběhnuté symboliky spravedlnosti – dovolil si pokřivit fiálu nad sochou spravedlnosti tak, aby všem bylo jasné, jak to se spravedlností na brněnské radnici chodí.

Brr-No_vezicka_web.jpg

Současná brněnská radnice vnímá Pilgramovo umělecké vyjádření jako hluboce nešťastné a od historické události se snaží distancovat. Jak již bylo zmíněno, dílo vzniklo v době, kdy ještě neplatil zákon o zadávání veřejných zakázek a k realizaci staveb a rekonstrukcí nebylo potřeba žádných souhlasných dokumentů od úřadů.

Nyní je však možné vše náležitě ošetřit a uvést portál do stavu, který odpovídá současným normám. Spolek za udržitelnou minulost a Sdružení Bod obratu věří, že tímto krokem Brno přispěje k současnému trendu narovnávání křivd a špatností minulosti. Pokřivená pověst brněnské radnice bude narovnána a s ní i veřejné mínění, které se tak pozitivně může odrazit v nadcházejících komunálních volbách.


POKUD JSTE DOČETLI AŽ SEM, VĚŘTE, ŽE APRÍLOVÉ ČLÁNKY SE VÝJIMEČNĚ VYDÁVAJÍ I MIMO APRÍL. 

Účelem tohoto malého informačního podvodu bylo odvyprávět Vám legendu o křivé věžičce Staré radnice. „Narovnaná věžička“ je totiž pouhým mýtem a je součástí projektu „BrrNo – multimediální místopis“, který představuje staré brněnské legendy formou specifických instalací, audiovizuálních projekcí, zvukových projektů a performancí přímo na místě jednotlivých legend. 

Akce je realizována v rámci Muzejní noci 19. 5. 2018 pedagogy a studenty Ateliéru grafického designu a multimédií Fakulty informatiky MU Brno ve spolupráci  s MČ Brno–střed, KVS a TIC Brno.

Více na www.brrno.cz a  www.brnenskamuzejninoc.cz

Štítky Stará radnice, Brrno, Křivá věžička, mýtus, radnice, Brno, Antonín Pilgram, spolek, Muzejní noc, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Masarykova univerzita, TIC Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce narovnat křivou věžičku Staré radnice  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.