Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový koncertní sál za víc než miliardu se v Brně začne stavět už příští rok

Stavba koncertního sálu v Brně za 1,3 miliardy korun by měla začít v polovině příštího roku. Hotová je zatím hrubá stavba podzemních garáží se 191 parkovacími místy. Jejich dokončení je v plánu spolu se sálem.  Auta je tedy prozatím nebudou moci používat s ohledem na bezpečnost při stavbě síně i kvůli chybějícím technologiím, které bude možné dokončit až později.

Janáčkovo kulturní centrum má být hotové v roce 2021, nabídne 1200 míst. Ředitel městské firmy Brněnské komunikace Luděk Borový řekl, že některé technologie jako výtah nebo větrání garáží bude možné dokončit až při výstavbě sálu. „Proto počkáme na hrubou stavbu sálu, abychom mohli dokončit garáže. Zatím v nich tedy nebude možné parkovat," vysvětlil.

Stavba garáží za čtvrt miliardy je první etapou, druhou bude stavba koncertní síně za 1,3 miliardy korun. Na garážích se začalo pracovat v roce 2015, kdy byl poklepán základní stavební kámen, a následoval zhruba roční archeologický průzkum. Podle primátorova náměstka odpovědného za kulturu Matěje Hollana (Žít Brno) bude stavba sálu poměrně rychlá s ohledem na to, že archeologický průzkum je hotový. Práce odhaduje zhruba na dva roky.

Memorandum podepsané, konkrétní peníze zatím nejsou

Brno ale nejdřív musí vyřešit financování. V rozpočtu na projekt vymezilo 600 milionů korun, stejnou částku má dát stát a zbylých 100 milionů dá Jihomoravský kraj. Brno, kraj i stát uzavřely memorandum o financování už v roce 2016, zatím se ale nepodařilo peníze od státu vyčlenit a schválit. Hollan o tom chce jednat se zástupci vlády, která přijede do Jihomoravského kraje počátkem května.

Největší a nejmodernější sál v republice

Koncertní sál bude zázemím pro Filharmonii Brno. „Sál bude největším v České republice pro klasickou hudbu. Soubor konečně začne zkoušet v adekvátních podmínkách, což zatím za 63 let historie filharmonie nebylo," uvedla ředitelka brněnské filharmonie Marie Kučerová.

Podle Hollana sál bude sloužit i jiným žánrům a bude moct přilákat světové interprety. Na podobě síně několik týdnů pracují projektanti. Brzy by měli městu představit první návrhy, nikoliv však konečné. Akustiku sálu navrhuje díky vyhrané soutěži světově proslulá japonská společnost Nagata, která je považována za basolutní špičku v oboru.

Foto Vizualizace Ateliér M1 | Zdroj ČTK

Štítky Janáčkovo kulturní centrum, koncertní sál, stavba, garáže, Brno, koncertní síň, garáž, Matěj Hollan, Brněnské komunikace a.s., Jihomoravský kraj, Žít Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový koncertní sál za víc než miliardu se v Brně začne stavět už příští rok  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.