Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Unikátní Arnoldova vila se dočká rekonstrukce za sto milionů. Vznikne zde Centrum dialogu

Unikátní Arnoldova vila se dočká rekonstrukce. Brno chce opravit historickou budovu v Černých polích za zhruba 100 milionů korun. Většinu peněz přitom plánuje město čerpat z tzv. Norských fondů. Po rekonstrukci najde v objektu, kde dříve působila mateřská škola, zázemí kulturně-historická a muzejní instituce s názvem Centrum dialogu.

Brněnští radní vzali na svém dnešním zasedání na vědomí záměr městské části Brno-sever zadat zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci budovy.  „Rada města Brna dnes také jmenovala pracovní skupinu, která se bude zabývat detailním obsahovým zaměřením centra,“ uvedl první náměstek primátora Petr Hladík.

Nové kulturní a komunitní centrum

Centrum dialogu bude mít na starost správu budovy a rozlehlé zahrady, na které se v budoucnu budou moci uspořádat výstavy pod širým nebem, koncerty a jiné akce kulturního či komunitního charakteru. Podle tiskového střediska magistrátu lze navíc uvažovat o propojení s areály sousedních vil Tugendhat a Löw-Beer.

„Historicky je Morava území, kde se potkávaly různé národy a etnika. Centrum by bylo místem, kde by se všichni mohli opět setkat, vést spolu diskuzi, sdílet a uchovávat jedinečné svědectví o minulosti,“ přiblížil ideu Centra dialogu Petr Hladík.

Druhá enjstarší černopolská vila

Arnoldova vila vznikla v roce 1862 a stojí v nejstarší brněnské vilové kolonii v Černých Polích. Po Giskrově vile je druhou nejstarší stavbou v oblasti. Do roku 2013 sloužila jako mateřská školka. Kvůli špatnému technickému stavu budovy a hygienickému stavu zařízení však musela být školka uzavřena.

Arnoldova vila je v současnosti na seznamu nejohroženějších památek Česka. O její obnovu se v posledních letech snaží spolek Kulturní centrum Josefa Arnolda.

Foto Tereza Kadrnožková

Štítky Arnoldova vila, rekonstrukce, Norské fondy, Centrum dialogu, vila, Josef Arnold, Brno, Petr Hladík, Brno-sever, mateřská škola, Česko, Morava, vila Tugendhat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní Arnoldova vila se dočká rekonstrukce za sto milionů. Vznikne zde Centrum dialogu  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.