Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Brna míří největší výstava o kosmonautice na světě

Ojedinělá putovní výstava Cosmos Discovery se od května představí v Brně. Expozice mapující vývoj od počátků vývoj kosmonautiky nabízí jak lidské příběhy dobyvatelů kosmu, tak reálné artefakty, které plnily svůj účel při kosmických misích. Návštěvník se tak může dotknout spalovací komory rakety Saturn, jež vynášela kosmonauty na měsíc v rámci programu Apollo, nebo prozkoumat americké i ruské skafandry do jejich nejmenších (a často velmi zvláštních) detailů. Výstavu sestavila česká produkční firma JVS Group.

Tisíce metrů čtverečních, měsíce zkoušení a plánování, desetiletý harmonogram

Taková je bilance ambiciózního projektu, který svým rozsahem i vzácností některých artefaktů vyniká nad ostatními svého druhu. „Jsou tu některé kusy, které vůbec poprvé opustily Ameriku, aby mohly být vystavovány v zahraničí. Například části raketových motorů, které podléhají přísným technickým opatřením, kvůli copywriterům v zahraničí“, prozradil majitel JVS Group Viliam Ďuriš.

Karta kosmonauta, zvukový průvodce a 3D promítání

Na začátku výstavy v pavilonu C brněnského výstaviště bude divák uveden do vesmírného tématu za pomocí videoprojekce. Při vstupu na výstavu dostane každý také návštěvník Space Card – Kartu kosmonauta se jménem a životním příběhem reálného kosmonauta, o jehož vesmírné misi se dozví další podrobnosti v prostorách expozice.

Návštěvníci budou mít k dispozici také audioguide – zvukového průvodce, který jim poskytne mnoho dalších informací a zajímavostí k jednotlivým galeriím. Tento zvukový průvodce má i svoji dětskou variantu, ve které je hravou formou vše vysvětleno a popsáno. V interaktivním Cosmo Campu si malí i velcí návštěvníci vyzkouší náročný výcvik kosmonautů i nejmodernější 3D technologie.

Od Sputnika po Mercury

Samotná expozice začíná počátky kosmonautiky: návštěvníci uvidí ruský Sputnik, psa Lajku, amerického opičáka Enose, příběh prvního člověka v kosmu – Jurije Gagarina i americkou raketu Mercury, která tu je v měřítku 1:1. Poslední zmíněný artefakt pak kvůli jeho preciznímu vyhotovení vyzdvihuje i kurátor výstavy, český publicista a expert na kosmonautiku Pavel Toufar.

Život kosmonauta ve vesmíru, v každém detailu

Vědce zajímají výzkumy, ale běžného člověka zajímá opět jen člověk. Zajímá ho, co ve vesmíru prožil, co tam dělal. A to vše tady je. Jsou tu ukázky kosmické stravy. Je tu příruční kosmický záchod, který ač vypadá svérázně, je velice funčkní. Je tu několik typů skafandru. Jsou tu detaily, o kterých lidé neví, že se pod skafandrem skrývají - jako soustava trubiček v prádle s chladicí kapalinou a podobně,“ dodává nadšeně Toufar.

Zařízení řídícího střediska v Houstonu, originální moduly Soyuz a stav beztíže

Další galerie nabídne lunární výpravy programu Apollo včetně měsíčního vozidla, v němž americké posádky podnikaly své průzkumné cesty po Měsíci, ale také ruské měsíční vozidlo Lunochod zaujme také obrovský model rakety Saturn s originální tryskou nebo tři originální základní moduly ruského Soyuzu.  Návštěvníci se mohou dotknout kamene z Měsíce nebo obdivovat asteroidy staré desítky milionů let. Největší pozornost ale upoutávají části kosmických lodí a vesmírných stanic nebo originální zařízení z řídícího střediska v Houstonu.

Pestrá je i přehlídka kosmických skafandrů. Oblibě se budou těšit i originální exponáty přímo z kosmických letů včetně těch přímo z Měsíce. Zcela novým exponátem připraveným pro Brno je průchozí model mezinárodní stanice MIR, ve kterém díky speciální instalaci návštěvník zažije pocity kosmonautů ve stavu beztíže.

Příští zastávka Mars?

V závěru výstava poodhalí nejnovější plány na osidlování Marsu a další projekty světových kosmických agentur. Tou nejvýraznější z nich je bezpochyby projekt SpaceX vizionáře Elona Muska. „Bez vizionářů a vizí by nebyly věci, které se pak staly realitou. Elon Musk hodně pomáhá myšlence dostat se blíž a blíž Marsu. Pořád tam je obrovská spousta překážek, jako například velké dávky radiace, kterým je člověk při dlouhodobém pobytu ve vesmíru vystaven,“ vyjadřuje obavy Toufar. „U Elona Muska to však není přehnané snění. Je to racionální vizionářství a v tom já mu fandím, protože když přijde Elon Musk s prohlášením, že chce strávit penzi na Marsu, tak to aspoň probudí NASA, která je svým způsobem zkostnatělá,“ dodává s úsměvem.

Konečně v Česku

Předtím, než dorazila expozice do České republiky, doslova oblétla svět. „Jsme rádi, že můžeme výstavu konečně představit také v České republice. Výstavu neustále aktualizujeme, protože vývoj kosmonautiky jde velice rychle dopředu, takže návštěvníci v Brně najdou např. i novinky o projektech Space X" prozradila k výstavě Květa Havelková, tisková mluvčí JVS Group.

Vstupenky na výstavu lze koupit online nebo přímo na místě. Pořadatele návštěvníkům doporučují vstupenky zakoupit na webových stránkách a vyhnout se tak případným frontám.   Celková doba návštěvy výstavy se odhaduje na zhruba dvě a půl hodiny. Výstava potrvá pouze do konce srpna. 

Foto JVS Group

Štítky Cosmos Discovery, výstava, Brno, kosmonaut, vesmír, skafandr, průvodce, Program Apollo, Elon Musk, projekt, Mars, Pavel Toufar, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna míří největší výstava o kosmonautice na světě  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.