Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejno ptactva vystřídala v originální venkovní Galerii Šilingrák Smečka šelem

Hejno devíti bronzových dravců na Šilingrově náměstí vystřídalo sousoší Smečka, jehož autorství opět patří sochaři Michalu Gabrielovi. Jedná se již o druhou prezentaci sochařské tvorby v rámci Galerie Šilingrák, která vznikla z podnětu městské části Brno-střed.

Sochařský triptych

Hejno, Smečka, Žraloci – tato sousoší reprezentují nejen rozličné přírodní predátory, ale také zastupují Vzduch, Zemi a Vodu. Sochař si bravurně pohrává s realistickým sochařským zobrazením, nenápadně ho však překračuje a dospívá až k abstrahující dimenzi. Toto napětí mezi realistickým a abstraktním, společně s přesně zvoleným měřítkem a s nápaditým a technicky dokonalým provedením, zaručují umělecký efekt i v náročném městském exteriéru.

Žádná konkrétní šelma

Dravce, u kterých šlo umělci spíše než o jednotlivé ptačí sochařské postoje o postižení celku hejna dravců, vystřídalo dílo s názvem Smečka. Tato Smečka nepředstavuje jeden určitý zvířecí druh, stejně jako tomu bylo i u Hejna, ale jde opět o výsostně uměleckou syntézu řady velkých kočkovitých šelem s různými variantami vystižení jejich elastického pohybu. Vedle Šelem pracoval profesor brněnské Fakulty výtvarných umění a klasik současného umění Michal Gabriel i na plastikách Žraloků, které budou třetím dravým sousoším, atakujícím zvířata i lidi na Šilingrově náměstí.

„Velmi mě těší dosavadní provoz Galerie Šilingrák. Návštěvníci Šilingrova náměstí vnímají platformu se sochami dravců od Michala Gabriela jako vítaný příklad fungování uměleckého objektu ve veřejném prostoru. Dílo se stává interaktivním právě ve chvíli, kdy diváci spontánně sahají na sochy, fotí se s nimi, děti je použijí jako průlezku, nebo jsou pouhým důvodem k zastavení. Uvedením Gabrielova triptychu byla laťka pro tuto platformu nasazena vysoko a doufám, že to tak zůstane i nadále, v případě následujících instalací,“ prohlásil radní brněnského středu David Butula.

Galerie Šilingrák

Unikátní galerijní bod pod širým nebem, který vznikl z iniciativy městské části Brno-střed. Výstavní místo je určeno pro instalaci sochařských realizací jak renomovaných umělců, tak kvalitních prací sochařských elévů a studentů brněnské FAVU. Realizátorem galerie je Kávéeska - Kulturní a vzdělávací středisko "U Tří kohoutů", příspěvková organizace radnice Brno-střed.

Autoři | Foto Martin Šeda | Zdroj s použitím TZ

Štítky Galerie Šilingrák, Michal Gabriel, Smečka, Hejno, galerie, Brno-střed, ptáci, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, Kávéeska, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejno ptactva vystřídala v originální venkovní Galerii Šilingrák Smečka šelem  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.