Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Stánky mezi Tescem a podchodem u nádraží mají do konce roku zmizet. Město chce prostor oživit

Všechny stánky mezi obchodním domem Tesco a podchodem pod hlavním nádražím by měly do konce roku zmizet. Usiluje o to radnice Brna-středu. Radní chtějí spolu s majitelem obchodního domu celý prostor esteticky zkultivovat. Odstranění neujde ani plechový stánek s grilovanými kuřaty.

Už na začátku letošního roku byl odstraněn poslední stánek, který zbýval na levé straně při východu z podchodu. Provozovatelé deseti stánků po pravé straně východu z podchodu mají podle radnice brněnského středu aktuálně platnou nájemní smlouvu pouze do konce roku 2018.

„Rada městské části Brno-střed proto požádala Odbor dopravy Magistrátu města Brna, aby nájemní smlouvy již neprodlužoval, tedy aby oznámil provozovatelům stánků, a to v platném termínu dle smlouvy, že již nemá zájem na jejím prodloužení," uvedla tisková mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Pokud magistrát vyhoví, měly by všechny stánky zmizet ke konci letošního roku.

Je to ostuda města, míní Bartík

„Cílem našeho snažení je čisté, přehledné a legálně užívané veřejné prostranství, které nebude ostudou města. To se nám po letech přehlížení ze strany předchozích vedení města postupně daří naplňovat. Jsem moc rád, že ani novému majiteli budovy Tesco na Dornychu není okolí obchodního domu lhostejné a snaží se jej vylepšit" prohlásil radní brněnského středu Svatopluk Bartík, který je iniciátorem těchto aktivit.

Brněnský střed i majitel obchoďáku jsou zajedno

Nový majitel budovy obchodního domu Tesco na Dornychu, kterým je česká developerská a investiční společnost Crestyl, už nechal v dřívější době odstranit nevzhledné stánky proti vchodu do obchodního domu. Navíc připravuje studii využití prostoru s důrazem na estetičnost, účelnost a vhodnost vzhledem k jejich umístění na veřejném prostoru. 

Zmizí i rychlá občerstvení

Již loni byla také odstraněna nelegální zahrádka u kruhového stánku rychlého občerstvení pod eskalátory. Provozovateli rychlého občerstvení navíc město vypovědělo nájemní smlouvu. Podobně dopadně i plechový stánek s grilovanými kuřaty, kterému aktuálněsStavební úřad připravuje řízení o odstranění stavby.

Likvidace stánků od roku 2016

Na začátku roku 2016 odstranilo město a majitel obchodního domu celkem 24 prodejních stánků, v polovině roku 2016 dalších pět. „Většina stánkařů měla problémy buď s chybějícím povolením ke zvláštnímu užívání komunikace anebo s pronájmem místa, na které nebyla uzavřena platná nájemní smlouva nebo již vypršela. Některé stánky nebyly řádně zkolaudovány či jim časově vypršela kolaudace stavby na dobu dočasnou," uzavřela Dobešová.

Souhlasíte s odstraněním stánků mezi Tescem a hlavním nádražím?

Celkem hlasovalo800 čtenářů

Autoři | Foto Martin Šeda

Štítky stánky, Tesco, Dornych, hlavní nádraží, podchod, grilovaná kuřata, obchodní dům, radnice, Brno-střed, nájem, Svatopluk Bartík, Brno, Crestyl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stánky mezi Tescem a podchodem u nádraží mají do konce roku zmizet. Město chce prostor oživit  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.