Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: V Ivančicích odhalili bustu komika a rodáka Vladimíra Menšíka

V Ivančicích na Brněnsku slavnostně odhalili bustu jednoho z nejslavnějších českých komiků a rodáka Vladimíra Menšíka. Zhotovil ji akademický sochař Nikos Armutidis a je nevšední tím, že Menšík má párátko v puse. Podle starosty Milana Bučka si tak lidé okamžitě vybaví Menšíkův úsměv. Busta by se líbila i samotnému herci, od jehož smrti letos uplynulo 30 let.

Busta je umístěná na budově základní školy, která nese Menšíkovo jméno. „Původně si bustu objednal hercův syn. Nakonec její umístění nedopadlo a zůstala u pana Armutidise," řekl Buček.

Na její existenci upozornil předseda komise pro regeneraci památkové zóny Antonín Moravec, město sehnalo peníze a starosta se domluvil na umístění s ředitelkou školy. „A teď už se pan Menšík může zase smát. Jsem rád, že jde o bustu, která má přidanou hodnotu právě v hercově přirozenosti, že není fádní a strnulá," řekl Buček.

Nepovedená pamětní deska

Ivančice už mají na rodném domě herce pamětní desku s podobiznou, která se však některým lidem včetně starosty nezdá příliš povedená. Herečka Stella Zázvorková při odhalení prý řekla: "Vladimíre, co ti to udělali?". Pamětní deska nakonec na domě zůstala.

Pamětní deska Vladimíra Menšíka, která leží řadě místním v žaludku, foto: KIC Ivančice

Ivančice si slavného rodáka, který se narodil v roce 1929 a ztvárnil 120 filmových rolí, připomíná i v muzejní expozici, kterou každoročně navštíví několik tisíc lidí. Vznikla v roce 1999 a jsou v ní fotografie, věci z Menšíkova života a z natáčení filmů. Dalším místem, které jej připomíná, je rozhledna z roku 2007 v nedaleké Hlíně.

Autoři | Foto Události Brno

Štítky Vladimír Menšík, busta, Ivančice, odhalení, pamětní deska, Nikos Armutidis, Brněnsko, Stella Zázvorková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Ivančicích odhalili bustu komika a rodáka Vladimíra Menšíka  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.