Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: V rybníku na Brněnsku umírají ryby ve velkém. Na pláži leží i dvoumetroví sumci

Desítky ryb uhynuly v Ponětovickém rybníku na Brněnsku, podle rybářů se zadusily. Je to tak pravděpodobně další z důsledků horkého a suchého léta. V místě dnes ráno zasahovali hasiči, vzorky vody odebrala chemická laboratoř.

„Vodu jsme provzdušňovali pomocí čerpadel. Na místě byla i naše chemická laboratoř. Budeme zjišťovat příčinu, proč ryby uhynuly," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Výsledky rozboru by měly být známy zhruba do týdne.

Podle Mikošky není vyloučeno, že ryby měly nedostatek kyslíku kvůli horkému počasí. Takto podle předběžných výsledků například uhynuly na konci července desítky ryb v řece Rokytná v Moravském Krumlově na Znojemsku. Ponětovický rybník obhospodařuje Moravský rybářský svaz.

„Ráno mi volali chlapi, kteří tam byli na rybách, že se tam otáčí dost ryb a že to vypadá, že pozdechá celý rybník. V rybníku chybí přes metr vody, ty ryby se zadusily," uvedl zástupce hospodáře Vojtěch Halva.

Rybník podle něj nebyl vypuštěný posledních 40 let, takže nikdo přesně neví, kolik ryb tam vlastně je. Jsou v něm podle Halvy ale například i dvacetikiloví kapři či dvoumetroví sumci.

Horké a suché počasí představuje pro vodní živočichy velké riziko, protože hladiny vody v tocích jsou velmi nízké. Při malém množství vody se na její kvalitě i více podepisuje znečištění, jehož koncentrace stoupá a vede k úbytku kyslíku ve vodě. Stejně tak vysoké teploty a působení slunce vedou k rychlému prohřátí vodního sloupce až ke dnu a to způsobuje další úbytek kyslíku. Podmínky pro vodní živočichy jsou tak velmi obtížné.

Foto HZS JMK | Zdroj ČTK

Štítky ryby, rybník, Brněnsko, Jaroslav Mikoška, Moravský rybářský svaz, pláž, Moravský Krumlov, okres Znojmo, Rokytná (řeka)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V rybníku na Brněnsku umírají ryby ve velkém. Na pláži leží i dvoumetroví sumci  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.