Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve vodě nepovšimnutě ležel tisíce let starý člun

Pozůstatky člunu, které mohou být staré tisíce let, našli při těžbě štěrkopísku na řece Dyji v Břeclavi archeologové. Podle mluvčího břeclavské radnice je na dva zachovalé kusy vydlabané lodi upozornil náhodný kolemjdoucí.

„Na řece Dyji nebyl žádný podobný nález doposud zdokumentovaný. V posledních dvaceti letech se navíc podobná loď v České republice nenašla. Zdokumentovaných nálezů ručně dlabaných člunů, které pocházejí z dob od střední doby kamenné do středověku, je přitom v Česku jen několik málo desítek," uvedl archeolog z břeclavského muzea Libor Kalčík.

Loď mohla být dlouhá i deset metrů

Třímetrový fragment lodi, na kterém je dobře vidět žebro oddělující nejspíš nákladový prostor, se našel mezi vídeňským a bratislavským mostem v Břeclavi. Teď jej čeká konzervace. Archeologové odhadují, že celé plavidlo mohlo být dlouhé i deset metrů. Přesné stáří nálezu budou odborníci určovat pomocí radiokarbonové metody a dendrochronologie.

Předběžně odhadují, že loď nebude mladší než z období středověku, může však být i mnohem starší. „Fragmenty lodi mohou klidně pocházet z doby římské nebo z raného středověku. Přesné určení doby vzniku může napomoci mimo jiné i k dotvoření obrazu o splavnosti Dyje," dodal Kalčík. Nejstarší nalezené lodi tohoto typu pocházejí podle něj z doby 6500 let před naším letopočtem.

Až vědci fragment lodi prozkoumají, mohl by se stát součástí expozice na Pohansku. Libor Kalčík předpokládá, že by se tématu života kolem řeky Dyje mohla věnovat samostatná výstava.

Autoři | Foto Facebook / Město Břeclav

Štítky Břeclav, Dyje, nález, archeologové, Česko, raný středověk

Ve vodě nepovšimnutě ležel tisíce let starý člun  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.