Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Falešný lodní inženýr se bál somálských pirátů, žena z jižní Moravy mu poslala dva miliony

Policisté na Břeclavsku vyšetřují zarážející případ internetového podvodu. Třiačtyřicetiletá žena naletěla podvodníkovi na internetu, který se vydával za lodního inženýra plujícího z Jižní Ameriky do Japonska. Podvodník se údajně bál somálských pirátů a ženu poprosil, zdali by mu neposlala peníze na odeslání svých cenností do Evropy. Důvěřivá žena mu poslala přes dva miliony korun.

 

V prosinci loňského roku se žena seznámila prostřednictvím internetové seznamky s mužem, který se vydával za lodního inženýra. V internetové komunikaci se jí svěřil, že právě cestuje na lodi z Jižní Ameriky do Japonska, kde mohou posádku přepadnout somálští piráti. Proto prý nutně potřebuje odeslat své cennosti i finance do Evropy. Žena souhlasila s tím, že peníze mohou být převedeny na její účet. A právě při této nabídce došlo k zásadní chybě.

Muž svoji novou přítelkyni požádal o zaplacení nezbytných poplatků, které jsou s převodem spojené. Žena začala postupně odesílat do zahraničí peníze. Muž jí vždy kontaktoval s tím, že je potřeba uhradit ještě další a další poplatky. A pak už následoval známý scénář – internetový přítel přestal komunikovat a žena pojala podezření, že něco není v pořádku. A samozřejmě se nemýlila. Žádných cenností ani většího finančního obnosu se od lodního inženýra nedočkala.

Zarážející je ovšem suma, o kterou díky své důvěřivosti přišla. „Při sečtení odeslaných financí se ukázalo, že její internetový vztah ji stál více než 2 miliony korun," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

„Chtěli bychom touto cestou znovu apelovat na rizika spojená s komunikací na sociálních sítích. Anonymita internetu umožňuje podvodníkům jednoduše vyhledávat potenciální oběti," prohlásila Haraštová. S obdobnými případy se policisté potýkají neustále. „Pachatelé při komunikaci přesvědčují své nové známosti o tom, že jsou v tíživé životní situaci a bohužel se jim to mnohdy podaří. Ostatně popsaná událost je toho důkazem," uzavřela mluvčí.

Foto pixabay.com

Štítky podvodník, lodní inženýr, piráti, podvod, žena, břeclavsko, inženýr, peníze, Jihomoravský kraj, Japonsko, Evropa, Jižní Amerika, okres Břeclav

Falešný lodní inženýr se bál somálských pirátů, žena z jižní Moravy mu poslala dva miliony  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.