Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Břeclavský azylový dům bude fungovat ještě do května. Pak ho srovnají se zemí

Azylový dům v Břeclavi, jehož provoz koncem roku ukončí Diecézní charita Brno kvůli nedostatku peněz, čeká zřejmě v létě demolice. Prohlásil to místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka (ČSSD). Azylový dům od ledna i s dosavadními obyvateli převezme město, bude ho ale provozovat jen do konce května. Pak budovu nejspíš zbourá.

„Azylový dům začne od 1. ledna fungovat jako ubytovna, ale pouze pro ty, kdo v něm budou bydlet k poslednímu dni roku, žádné nové zájemce v něm ubytovávat nebudeme," uvedl Válka.

Diecézní charita požádala o zrušení služby na konci září, od té doby jednala o možnostech financování se zástupci kraje i města Břeclavi. Město na provoz domu letos přispělo 407.000 tisíci korunami, další příspěvek odmítlo.

„Naším cílem je, aby k poslednímu květnu bylo v ubytovně co nejméně ubytovaných, ideálně nikdo. Pro část z nich se budeme snažit zajistit normální bydlení na trhu s byty, pro určitou část se najdou místa v dalších azylových domech. Je možné, že někteří lidé budou mít i nárok na nějakou pobytovou službu," řekl místostarosta.

Po uzavření demolice

Po uzavření ubytovny nejspíš budovu, v níž teď azylový dům sídlí, čeká demolice. Sídlí totiž v přízemním montovaném objektu, který není v dobrém stavu. „V minulosti se jednalo o vybavení staveniště, ale už není ve stavu, kdy by mohl dál sloužit a investovat do oprav nemá smysl," doplnil Válka.

Na provoz ubytovny pravděpodobně přispěje městu i kraj. Rada doporučila zastupitelstvu Jihomoravského kraje, aby schválilo Břeclavi finanční dar 400.000 korun na zajištění provozu ubytovny.

Autoři | Foto Diecézní charita Brno

Štítky azylový dům, Břeclav, diecézní charita, Brno, Jaroslav Válka, demolice, ubytovna, ČSSD

Břeclavský azylový dům bude fungovat ještě do května. Pak ho srovnají se zemí  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.