Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od dubna bude po třech a půl letech částečně průjezdná silnice z Pavlova do Věstonic

Jihomoravský kraj od 3. dubna do 31. srpna kyvadlově zprovozní silnici mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi na Břeclavsku, která je tři a půl roku zavřená kvůli sesunutí svahu pod komunikací. Po prázdninách začnou dokončovací práce na zajištění svahu. Hotové mají být do konce roku, kdy by měla být silnice zcela průjezdná. Podle mluvčí kraje Moniky Brindzákové bude kraj jednat s firmou o tom, aby se provoz částečně zachoval i na podzim při dokončovacích pracích. Celkové náklady oprav přesáhnou 40 milionů.

Komunikace bude od dubna průjezdná jedním jízdním pruhem kyvadlově v obou směrech. „Částečné zprovoznění je možné uskutečnit díky revizi stávajících poznatků a získání nových údajů o geologické stavbě a stabilitě území. Jihomoravský kraj si nechal vypracovat doplňkový geotechnický průzkum a tyto nově získané údaje bylo možné použít jako relevantní podklad pro vydání rozhodnutí," řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Místem budou moct jezdit osobní auta a veřejná autobusová doprava.

Podle radního Petra Hýblea (ANO) kraj získal na sanaci svahu asi deset milionů korun z fondu životního prostředí. Dalších 15 milionů dá kraj.

„Nyní probíhá zpracování dokumentace pro stavební povolení. S vybraným zhotovitelem stavby bude kraj jednat o podmínkách, za kterých bude moct kyvadlová doprava fungovat i po dobu realizace stavby," dodal Hýbler.

S úplným otevřením se počítá na konci roku 2018 po dokončení stabilizační pracích. „Znovuotevření silnice je důkazem dobré spolupráce a úsilí Jihomoravského kraje a naší obce. Jsem ráda, že po více než třech letech bude silnice sloužit k osobní a veřejné dopravě," řekla starostka Dolních Věstonic Jaroslava Rajchlová (Věstonická Beseda).

Silnice III. třídy mezi Pavlovem a Věstonicemi je uzavřená od podzimu 2014, kdy se pod ní sesunul svah. Dolní Věstonice v minulosti opakovaně neuspěly u ministerstva životního prostředí se žádostí o dotaci na opravu vozovky a stabilizaci svahu. Proto se do řešení situace zapojil Jihomoravský kraj, který o dotaci požádal sám.

Foto MŽP | Zdroj ČTK

Štítky silnice, Věstonice, Pavlov, otevření, Jihomoravský kraj, svah, Dolní Věstonice, okres Břeclav, Bohumil Šimek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dubna bude po třech a půl letech částečně průjezdná silnice z Pavlova do Věstonic  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.