Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Boskovice zavedly dopravu seniorů zdarma, zájem předčil očekávání

Boskovice na Blanensku od začátku roku zavedly autobusovou dopravu pro seniory starší 70 let zdarma, zájem předčil očekávání. Město kvůli tomu muselo částku určenou k proplácení navýšit z 200.000 na 450.000 korun a proplácení dočasně přerušit.

Boskovice vlastní městskou hromadnou dopravu nemají, radnice začala seniorům nad 70 let proplácet roční jízdenky krajského integrovaného dopravního systému. Celoroční jízdenka stojí pro Boskovice a přidružené obce Mladkov, Vratíkov a Hrádkov 1850 korun, v případě cestování po Boskovicích a Bačově 3150 korun. Původně na proplácení kuponů město z rozpočtu vyčlenilo 200.000 korun. „Zájem seniorů ale předčil očekávání, částku jsme vyčerpali. Operativně jsme proto proplácení těchto kuponů museli k poslednímu lednu přerušit," uvedla místostarostka města Dagmar Hamalová (KDU-ČSL).

Město zatím proplatilo 110 kuponů, na další zhruba dvě desítky se dosud nedostalo. Radní však už schválili navýšení částky o dalších 250.000 korun, s proplácením se tak znovu začne od 1. března. 

„Těžko se u této věkové kategorie odhaduje, kolik lidí o to může žádat. Předpokládáme ale, že ta částka by nyní už mohla stačit," doplnila místostarostka.

Senioři si nejprve musí roční úsekovou jízdenku koupit, což následně dokládají na městském úřadě. Tam zároveň žádají o její proplacení. Město lidem jízdenku proplácí hotově nebo jim pošle peníze na účet.

Podobný systém zavedla dříve i další města v Jihomoravském kraji. Lidé po sedmdesátých narozeninách cestují zdarma autobusem například i v Adamově, Blansku, Kyjově, Hodoníně nebo ve Vyškově. V Břeclavi cestují zdarma lidé starší už 65 let, ve Znojmě starobní důchodci a invalidní důchodci starší 50 let.

Foto Seznam Autobusů | Zdroj ČTK

Štítky Boskovice, okres Blansko, Dagmar Hamalová, KDU-ČSL, Bačov, Mladkov, Vratíkov, Hrádkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boskovice zavedly dopravu seniorů zdarma, zájem předčil očekávání  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.