Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj letos opět přispěje deset milionů na domácí hospicovou péči

Deseti miliony korun podpoří Jihomoravský kraj letos opět domácí hospicovou péči. Rozhodli o tom krajští radní, návrh ještě musí posvětit zastupitelstvo. Peníze přitom půjdou institucím, kteří domácí hospicovou péči v rámci jižní Moravy zajišťují.

Kraj na domácí hospicovou péči přispívá pravidelně. „Domácí hospicovou péči podporuje Jihomoravský kraj už čtvrtým rokem částkou deseti milionů korun ročně. Smyslem je umožnit nevyléčitelně nemocným pacientům v terminálním stádiu života dožití ve vlastním sociálním prostředí," uvedl krajský radní Milan Vojta (ANO). 

Péči o nemocné poskytuje tým jak zdravotnických, tak nezdravotnických pracovníků. O pacienty se tak v jejich domácím prostředí stará lékař, zdravotní sestra, pečovatelka, sociální pracovník a dobrovolníci.

Počet pacientů v domácí péči se meziročně raketově zvyšuje

Každoročně se přitom podle Vojty zvyšuje počet klientů, kterým je umožněno prožít poslední chvíle v domácím prostředí. V roce 2014 414, loni už téměř dvojnásobek - 754. „Potvrdilo se, že při zajištění komplexní péče jsou rodiny schopny zvládnout poslední dny svých příbuzných v domácím prostředí,“ dodal Vojta.

Z institucí, které domácí hospicovou péči umožňují, poputuje nejvíce (6 a půl milionu) Diecézní charitě Brno, Hospic sv. Alžběty získá 1,5 milionu, Charita Veselí nad Moravou 453 tisíc korun, Charita Kyjov 362 tisíc, Oblastní charita Vyškov 773 tisíc a ZDISLAVA s.r.o. 141 tisíc korun.

 

 

 

Foto pixabay.com

Štítky hospicová péče, dotace, Jihomoravský kraj, Milan Vojta, pacient, Charita Kyjov, Charita Veselí nad Moravou, Brno

Kraj letos opět přispěje deset milionů na domácí hospicovou péči  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.