Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravský kraj přispěje 100 tisíc korun na pomoc bezdomovcům

Jihomoravský kraj kvůli mrazům poskytne z rozpočtu 100.000 korun na pomoc lidem bez domova. Peníze si rozdělí Diecézní charita Brno a Armáda spásy, řekl novinářům hejtmanův náměstek zodpovědný za sociální oblast Marek Šlapal (ČSSD). Peníze poslouží na pomůcky a materiál. Podle Šlapala je pro lidi bez přístřeší stále volná kapacita nocleháren a nočních krizových center, kde mohou přečkat mrazivé noci.

Poskytnutí peněz schválili krajští radní. „Jihomoravský kraj v zimním obdobím v souvislosti s mrazivým počasím zjišťoval potřeby organizací, které pomáhají lidem bez domova. Diecézní charita Brno a Armáda spásy projevily zájem o materiální nebo finanční pomoc určenou zejména na nákup potřeb a pomůcek do zimního počasí," uvedl Šlapal.

Diecézní charita Brno dostane 60.000 korun a Armáda spásy 40.000 korun. „Koupí se například teplé oblečení, přikrývky, podložky, termo nádoby na jídlo i čaj nebo se dovybaví stávající noclehárny a krizová centra," uvedl Šlapal.

Právě v noclehárnách mohou bezdomovci za poplatek v řádu desítek korun přespat. Bezplatně mohou mrazivou noc přečkat i v nočních krizových centrech, kde sice postele chybí, ale mohou sedět v teple na židli. „Máme informace, že je v těchto zařízeních ještě 20 až 25 procent volné kapacity," řekl Šlapal. Proto zatím není potřeba místa rozšiřovat. „Nikoho ale nemůžeme nutit k tomu, aby tyto služby využíval," poznamenal náměstek.

Noclehárna i noční krizové centrum je například v Brně, kde je zřizuje město, charita i Armáda spásy. Noclehárnu najdou zájemci i v Hodoníně nebo Blansku, kde otevření nočních krizových center zvažují pouze při velkých mrazech jako třeba minus deset stupňů Celsia. Zejména v lednu ve velkých mrazech umrzlo na jižní Moravě několik lidí, většinou to byli bezdomovci a většina případů se stala v Brně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bezdomovectví, Jihomoravský kraj, podpora, bezdomovec, peníze, Armáda spásy, mráz, Brno, Marek Šlapal, ČSSD, Diecézní charita Brno

Jihomoravský kraj přispěje 100 tisíc korun na pomoc bezdomovcům  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.