Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj a skoro třicítka obcí se brání těžbě u Moravského Písku. Bojí se o znečištění vodního zdroje

Jihomoravský kraj a skoro 30 obcí podaly odvolání proti rozhodnutí báňského úřadu v případu těžby štěrkopísku u Moravského Písku. Potvrdila to senátorka a radní Ratíškovic Anna Hubáčková (KDU-ČSL). O rozhodnutí kraje informovala v tiskové zprávě jeho mluvčí Monika Brindzáková. Kraj i obce se bojí znečištění zdroje pitné vody pro 100.000 lidí.

Báňský úřad v lednu vydal rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru. Vyjadřuje způsob využití území. Není to ale samotné povolení k těžbě, o níž báňský úřad musí rozhodnout v samotném řízení. Kdyby se obce a kraj neodvolaly, firma České štěrkopískovny může podat samotnou žádost o těžbu. Odvoláním se ale nyní bude muset zabývat Český báňský úřad v Praze.

Jde o jasné ohrožení vodního zdroje, zní z kraje

Obce ani kraj s těžbou nesouhlasí, obce se chtějí bránit i soudně. „Jihomoravský kraj si nechal zpracovat posudek, který potvrdil obavy z možného ohrožení jímacího území vodního zdroje zásobující asi 100.000 obyvatel Hodonínska a okolí pitnou vodou," uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Odvolaly se i hodonínské vodovody a kanalizace, které zastupují mnoho obcí včetně Moravského Písku. „Pod odvoláním je podepsáno skoro 30 obcí," doplnila Hubáčková, která s Ratíškovicemi podala další odvolání. Pokud bude odvolání neúspěšné, podají obce podle Hubáčkové žalobu už proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru. Tím pádem by nečekaly až na samotné řízení o povolení těžby.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex se nachází na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Je to pátý největší zdroj v republice. Obavy o jeho možné nevratné poškození vyjádřili v minulosti i jihomoravští hygienici.

Autoři | Foto ČT24

Štítky Moravský Písek, těžba, písek, Jihomoravský kraj, protest, Český báňský úřad, Anna Hubáčková, pitná voda, Ratíškovice, KDU-ČSL, Praha, okres Hodonín

Kraj a skoro třicítka obcí se brání těžbě u Moravského Písku. Bojí se o znečištění vodního zdroje  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.