Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravský kraj ocení učně s vyznamenáním stipendiem 3000 korun

Radní Jihomoravského kraje schválili zvýšení stipendií pro žáky ve vybraných učebních oborech. V případě, že žák splnil podmínky pro získání stipendia a navíc ukončí pololetí s vyznamenáním, dostane ke stipendiu další 3000 korun. Poprvé tuto sumu získají už na konci pololetí, tedy na konci ledna.

V současné době mohou stipendia získat žáci 14 odborných středních škol zřizovaných Jihomoravským krajem, kde se vyučuje 14 oborů ukončených získáním výučního listu. Jde například o obor nástrojař, klempíř, pekař, kominík, malíř, tesař nebo výrobce textilií.

Stipendia za prospěch už desátým rokem

Prospěchová stipendia mohou žáci těchto oborů získat už desátým rokem. Jejich podmínkou je vzdělávání v oboru alespoň poslední dva měsíce v pololetí, nesmí mít žádnou neomluvenou hodinu, ze žádného z povinných předmětů nesmí mít na vysvědčení horší známku než 4 a celkový průměr za pololetí musí být od 2,0 do 3,0 podle jednotlivých oborů. Některé školy podmiňují získání stipendia i jedničkou z chování.

„Pravděpodobně i díky vyplácení stipendií není pokles počtu žáků v podporovaných oborech vzdělání tak výrazný, jako byl v letech 2010-2018 pokles počtu žáků končících povinnou školní docházku. Na druhou stranu i přes vyplácená stipendia se do některých oborů vzdělání nedaří žáky přijímat. Například obor sklenář, který rovněž patřil mezi obory podporované stipendii, se řadu let nepodařilo otevřít a byl ze stipendijního programu vyřazen," uvedla radní Jana Pejchalová (ANO).

Od 1500 do 2500 korun za pololetí

Žáci prvního ročníku mohou při splnění podmínek získat stipendium 1500 korun za pololetí, ve druhém ročníku vzroste na 2000 za pololetí a ve 3. ročníku na 2500 korun pololetně.

V roce 2017 vyplatil Jihomoravský kraj na stipendia žáků přes dva miliony Kč, od roku 2010 do roku 2017 to bylo téměř 18,5 milionu korun.

Autoři | Foto ilustrační foto, sos-vyskov.cz

Štítky učiliště, Jihomoravský kraj, stipendium, Jana Pejchalová, vyznamenání

Jihomoravský kraj ocení učně s vyznamenáním stipendiem 3000 korun  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.