Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mezi vinicemi v Kobylí vyroste do konce roku unikátní rozhledna. Výhled si užijí i vozíčkáři

V Kobylí na Břeclavsku vznikne dokonce roku unikátní rozhledna, která bude bezbariérová a přístupná i lidem na vozíku. Potvrdil to starosta Kobylí Pavel Kotík. Náklady jsou asi 2,5 milionu korun a obec je uhradí sama. Při dobré viditelnosti lidé uvidí většinu dominant jižní Moravy i vrcholky Alp.

Rozhledna vysoká 7,5 metru bude na nejvyšším bodě v obci, a to Kobylím vrchu, kterému místní říkají Homole. Vidět z ní bude na Pálavu a při dobrém počasí i na rakouské Alpy. Rozhled bude na všechny strany. „Kobylí vrch je nejvyšší v okolí, proto nebylo potřeba plánovat nějakou vysokou rozhlednu klasického tvaru. Návštěvník i tak získá jedinečný výhled 360 stupňů," uvedl Kotík.

Výhled až do Alp

Lidé uvidí na Pálavu, Lednicko-valtický areál, Bílé Karpaty, Chřiby i s hradem Buchlovem, Ždánický les, vysílač Hády a při dobré viditelnosti i nejvýchodnější vrcholky rakouských Alp. Starosta doplnil, že vidět bude možné i Strážovské vrchy a na Slovensku Malé Karpaty i Malá a Velká Fatra.

Stoprocentně bezbariérová

Rozhledna bude připomínat otevřený tunel nebo stoupající zatočený most. Nebude mít žádné schody. „Jedinečností je bezbariérovost, takže i lidé na invalidním vozíku nebo s problémy chůze budou moct vystoupat bez větších obtíží až na samotný vrchol," řekl Kotík.

S originálním konceptem vyhlídky přišlo brněnské architektonické studio KEEO Design. Jeden z architektů studia je totiž zároveň kobylským rodákem. „Smyslem stavby není jen výhled. Rozhledna má splynout s krajinou plnou vinohradů a přitom by ji neměla nijak narušit,“ nastínil záměr kobylský rodák Jiří Vojtěšek. 

„Věž nabídne dobrý výhled z každého jejího místa. Nepřekáží žádné sloupy a podesty. Kruh bude navíc ukončený nerozbitným sklem, což jen doplní vzdušnost stavby,“ uzavřel Kotík. 
 

Foto KEEO Design | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Kobylí, rozhledna, vozíčkáři, vinice, Alpy, Jihomoravský kraj, okres Břeclav, Pavlovské vrchy, Homole, Slovensko, Lednicko-valtický areál, Bílé Karpaty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi vinicemi v Kobylí vyroste do konce roku unikátní rozhledna. Výhled si užijí i vozíčkáři  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.