Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na přírodních koupalištích se zhoršuje voda. Palava není vhodná ke koupání, část Prýglu také ne

Vodní nádrž Palava na Blanensku má vodu nevhodnou ke koupání. Vyplývá to z výsledků měření jihomoravské hygienické stanice, která sleduje přírodní koupaliště. Na Brněnské přehradě na koupalištích Kozí horka a Rakovec už několik týdnů přetrvává zákaz koupání kvůli nebezpečné vodě. Koupat se dá v Rokli, na Osadě a Sokolském koupališti, kde má voda pouze horší jakost. Stejné je to s jakostí i na Nových Mlýnech na Břeclavsku, v Letovicích na Blanensku nebo v Lulči na Vyškovsku.

Stejné je to s jakostí i na Nových Mlýnech na Břeclavsku, v Letovicích na Blanensku nebo v Lulči na Vyškovsku. Na Palavě se voda začala horšit na přelomu července a srpna. Postupně měla mírně zhoršené vlastnosti, potom horší jakost, nyní už není vhodná ke koupání.

Na Brněnské přehradě byla na všech pěti koupalištích voda nebezpečná už v červenci kvůli sinicím, které se přemnožily vlivem vedra a sucha. Postupem času se kvalita vody mírně zlepšila v Rokli, Osadě a na Sokolském koupališti, takže se tam lidé mohou rekreovat. Na Kozí horce a v Rakovci mají ale nadále zakázaný vstup.

Horší jakost vody má hned několik koupališť. Jsou to Letovice, Nové Mlýny, Luleč, ale také rybník Suchý na Blanensku. Lidé se v nich ale mohou koupat.

Voda zcela vhodná ke koupání bez zhoršené jakosti je v přírodním koupacím biotopu v Brně-jihu, v Kovalovicích na Brněnsku, na Lučině nebo v Bohuslavicích na Hodonínsku nebo Banticích, Vémyslicích a Vranovské přehradě na Znojemsku. Výrovická vodní nádrž má mírně zhoršené vlastnosti.

Hygienici sledují asi desítku nejnavštěvovanějších přírodních koupališť v kraji, informace o další desítce přijímají od provozovatelů koupališť. Informace pak nechávají návštěvníkům na informačních tabulích.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky koupaliště, jižní morava, prýgl, palava, koupání, přírodní koupaliště, okres Blansko, Letovice, Luleč, okres Břeclav, okres Vyškov, Rokle, Rakovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na přírodních koupalištích se zhoršuje voda. Palava není vhodná ke koupání, část Prýglu také ne  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.