Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejsušší místo v republice leží na jižní Moravě

Jižní Morava si letos připisuje jedno nelichotivé prvenství. Po úmorných vlnách veder, která letos nastoupila až koncem jara, zde leží nejsušší místo v celé republice. Podle informací portálu Intersucho jsou tímto místem Ivanovice na Hané. S informací přišel jako první portál Vodárenství.cz.

„Sucho samozřejmě vnímáme všichni, především na zahradách. Je vidět, že stromy trpí. Prší tady opravdu málo. Ani si nevzpomenu, kdy naposledy jsme zažili nějakou průtrž. To je jen tak dvakrát do roka. Když už zaprší, jde jen o malé přeháňky,“ uvedl serveru Vodárenství Jaroslav Špargl z Ivanovic. „Jestli lidé dříve ve studni měli vodu ve třech metrech, dneska čerpají třeba z pěti, ale pořád vodu mají,“ uvedl starosta třítisicového městečka na Vyškovsku Vlastislav Drobílek.

Starosta přitom poukazuje na jeden smutný paradox. Ačkoliv jsou Ivanovice na Hané nejsušším místem v Česku, nesplňují kritéria pro dotační program Dešťovka ministerstva životního prostředí. Leží totiž v záplavovém území a u vyschlého Pustiměřského potoka mají nainstalovanou stupnici pro měření vodní hladiny. „Trochu vody sem doteče, jen když se odpouští ivanovický rybník. V rámci protipovodňových opatření nám sem dali měřák, ale obávám se, že bude vždycky na suchu,“ dodal Drobílek. Roční úhrn srážek za poslední dvě dekády zde pravidelně přesahoval 500 milimetrů. Letos však klesl až na 350 milimetrů.

Sucho a povodně jdou ruku v ruce. Projevuje se tak klimatická změna, říká ministr

Ministr životního prostředí Richard Brabec již v minulosti prohlásil, že stát přípravu na sucho i povodně podcenil. „Sucho a povodně jsou dvě strany téže mince. Extremizace počasí dána klimatickou změnou se přesně takto projevuje,“ vysvětlil Brabec v nedávném rozhovoru pro INFO.CZ.

Jeho resort tak připracuje nový zákon, který by měl dát státu do rukou větší pravomoci zamezující například plýtvání s vodou.. „Na základě předpovědi ČHMÚ budou s určitým výhledem nastaveny stupně sucha. Jakmile budou dosaženy, tak se rozjede na začátku preventivní, a pak už krizový scénář. Přirovnal bych to k současným smogovým situacím, které vedou třeba k omezení provozu závodů,“ prohlásil ministr.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj Vodarenstvi.cz

Štítky sucho, Ivanovice na Hané, jižní morava, Jihomoravský kraj, povodeň, Richard Brabec, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko, Ivanovice, Český hydrometeorologický ústav, okres Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejsušší místo v republice leží na jižní Moravě  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.