Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prýgl má mírně zhoršenou vodu, koupat se ale dá. Ostatní přírodní koupaliště mají vodu v pořádku

Zhoršená jakost vody je ve třech z pěti přírodních koupališť na Brněnské přehradě. Stále se v ní ale lze koupat. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Týká se to Rakovce, Rokle a Sokolského koupaliště. Na Kozí horce a Osadě je voda v lepším stavu a má jen mírně zhoršené vlastnosti. Mírně zhoršené vlastnosti jsou i ve Výrovicích na Znojemsku, v ostatních sledovaných a nejnavštěvovanějších přírodních koupalištích v Jihomoravském kraji je voda bez problémů.

Koupat se lze v Letovicích a Palavě i rybníku Suchý na Blanensku, v biotopu v městské části Brno-jih, v jezírku Wellness Infinit Maximus, v Kovalovicích na Brněnsku, v Nových Mlýnech na Břeclavsku, na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku, v Lulči na Vyškovsku i v Banticích, Vémyslicích a Vranovské přehradě na Znojemsku.

Hygienici sledují pravidelně více než desítku koupališť a o další desítce jim informace posílají provozovatelé, navíc u nich mohou také sami provést kontrolu. Informace dávají na internet a také na informační tabule, aby si je mohli přečíst rekreanti.

Voda může být vhodná ke koupání, dále může mít mírně zhoršené vlastnosti nebo horší jakost, což znamená, že může být například kalná nebo cítit rybinou. Potom může být voda nevhodná ke koupání a také nebezpečná, v takovém případě hygienici vydávají zákaz koupání. Loni ho ale nemuseli nikde vyhlásit.

Horší voda je následkem počasí. Například kvůli vedru se přemnožují sinice a další organismy, naopak vlivem deště se mohou do vody vyplavit nečistoty.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky koupaliště, jižní morava, prýgl, přírodní koupaliště, Jihomoravský kraj, okres Znojmo, Krajská hygienická stanice, Výrovice, Rakovec, Brněnská přehrada, Osada, Kozí horka, koupání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prýgl má mírně zhoršenou vodu, koupat se ale dá. Ostatní přírodní koupaliště mají vodu v pořádku  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.