Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Při návštěvě premiéra v demisi lítaly v Brně miliardy

Návštěva premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a jeho ministrů přinesla v Brně debaty o projektech za miliardy korun. Brno bude jednat o finanční účasti státu na vybudování multifunkční haly a cyklistického oválu. Hala pro hokejovou Kometu má stát 1,5 miliardy korun. Vzniknout má na výstavišti v místě velodromu, který už je ve špatném stavu, a proto město vybuduje nový za 600 milionů v Komárově. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) novinářům řekl, že na velodrom by město chtělo získat třetinu peněz od státu, u haly bude o částce od státu jednat. Premiér v demisi Andrej Babiš při návštěvě kraje řekl, že je potřeba investovat.

Na novém velodromu se bude podílet stát i regiony

Podle něj je třeba čerpat evropské peníze a druhým zdrojem je státní rozpočet. Vokřál dnes oba projekty představil vládě v demisi, která je v kraji na dvoudenní návštěvě. Nejprve je potřeba vybudovat velodrom, aby pak na místě starého mohla být hala. „Co se velodromu týče, bavíme se o přípravě celostátního programu, kde by stát kofinancoval třetinu a ze dvou třetin by to financovaly regiony. Takovou máme i představu," uvedl Vokřál.

Financování hokejové haly zatím není jasné

U multifunkční haly zatím neřekl, kolik by Brno od státu chtělo. „O tom bude separátní jednání. Musíme najít způsob financování nejen investiční, ale také provozní," dodal Vokřál. Halu pro Kometu chce postavit kvůli tomu, že se o tom dlouho jen mluví, ale také proto, že klub loni získal po 51 letech extraligový titul a letos ho obhájil. V Brně se dlouho mluví o tom, že by se hokej i fotbal měly vrátit do lokality za Lužánkami, kde v minulosti byly.

Babiš souhlasí se stadionem na výstavišti

Nyní tam chátrá fotbalový stadion, kde Zbrojovka naposledy získala titul. Stavbám na pozemcích města ale brání nemovitosti podnikatele Libora Procházky, se kterým město dlouho marně hledá dohodu. Vokřál přiznal, že se to nepodařilo, a proto je potřeba hledat jinou variantu. Souhlasí s tím i Babiš. „Když Procházka vydírá město a jednání k ničemu nevedla, je lepší se tak rozhodnout a udělat to tady," řekl na výstavišti Babiš.

Prioritou je čerpání eurofondů

Podle něj se bude diskutovat o podílu státu na investicích. „Musí na to být peníze, protože musíme investovat. Prioritně chceme investovat z evropských peněz. Na příští programové období od roku 2021 a dále chceme vyjednat, abychom my na to měli rozhodující vliv, a ne že v Bruselu rozhodne úředník a my potom ty fondy nečerpáme. Druhým zdrojem peněz jsou příjmy státu, rozpočet je v přebytku," řekl Babiš.

Foto Facebook Andreje Babiše | Zdroj ČTK

Štítky Andrej Babiš, vláda, demise, návštěva, jihomoravský kraj, Brno, hokejový stadion, velodrom, Petr Vokřál, ANO 2011, peníze, hokej, Komárov, Libor Procházka, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při návštěvě premiéra v demisi lítaly v Brně miliardy  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.