Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volební odezvy: Jak budou vypadat možné povolební koalice?

Před volbami se politici obvykle předhánějí v kategorických tvrzeních, s kým po volbách nepůjdou do vlády. Političtí matadoři se ale usmívají – koalice se určují po volbách a silná tvrzení před volbami nejsou zrovna dvakrát strategická. Vše totiž záleží jen na rozdělení mandátů v Poslanecké sněmovně. Jak tedy situace vypadá?

Volby skončily jednoznačným vítězstvím ANO 2011, však nutně neznamená, že sestavení vlády bude jednoduchá záležitost. Několik politiků již odmítlo účast ve vládě s trestně stíhanými politiky Babišem a Faltýnkem. To se však dá snadno vyřešit tím, že nová sněmovna jednoduše obviněné politiky nevydá. Případně tak, že Andrej Babiš podobně jako Kaczinský v Polsku, za sebe nominuje do vlády někoho jiného. V tabulce jsou výsledky voleb a rozložení sil ve sněmovně.

S ohledem na výsledky jsme se pokusili sestavit pět nejrealističtějších variant vlády. U všech platí, že otázkou je jen to, s kým bude ANO 2011 vládnout, jelikož sestavit vládu bez hnutí Andreje Babiše je v podstatě nemožné. Ve všech případech platí, že pozice menších stran bude slabá, jelikož nebude pro ANO problém pro některého návrhy zákonů najít podporu u jiných stran. A pokud bude malý koaliční partner dělat problémy, skoro určitě se najde jiná strana.

Pokračování stávající koalice (103 mandátů)

Stále jde o nejpravděpodobnější variantu. Snadno si můžeme představit scénář, kdy si představitelé ČSSD a KDU-ČSL „najednou“ uvědomí, že pro blaho svých voličů je lepší Andreje Babiše hlídat a prosadit alespoň část programu. Třeba proto, že když si to neuvědomí samotní lídři, vždycky se ve stranickém aparátu najde někdo, s kým se dá mluvit. Navíc je na co navazovat – přes všechny šarvátky byla současná vláda až do letoška nejstabilnější vládou od Zemanovy menšinové „vlády sebevrahů“. 

Spojení anti-systémových stran ANO, KSČM a SPD (115 mandátů)

Ačkoliv tyto strany spolu nepojí mnoho, něco přece jenom ano. Zásadní odpor k tradičním politickým stranám, stranickým politickým praktikám a obecně k velké části polistopadového vývoje v naší zemi. Dost možná by nedošlo k formálnímu uzavření koalice, jako spíše k tolerování menšinové vlády ANO, která by podporu pro některé své návrhy hledala u tradičních stran, případně odpadlíků od nich. 

ANO s ODS (103 mandátů)

Vzhledem k předvolebním vyjádřením představitelů ODS na první pohled nepravděpodobná varianta, ale touha po křeslech dokáže překonat mnoho překážek. Před veřejností se pak koalice bude snadno dát obhájit nutností zabránit koalici ANO s SPD a KSČM. Jistý programový průnik mezi oběma stranami existuje, například skeptický přístup k Evropské unii. Jelikož současný předseda Fiala koalici s ANO vyloučil, muselo by nejprve asi dojít k nějakému vnitrostranickému puči.

Menšinová vláda ANO se „širokou“ podporou napříč celým spektrem

Pokud koaliční jednání neskončí úspěšně, je možné že nakonec vznikne menšinová vláda ANO, která bude bud podporu hledat ad hoc u každého zákona zvlášť. Druhou možností je vytvoření vlády s podporou přeběhlíků z ostatních stran. Ve sněmovně bude několik nových stran a nové strany nebývají nejstabilnější. Andrej Babiš má navíc dobré vztahy i s některými politiky z tradičních stran. 

ANO s Piráty a STAN (106 mandátů)

Jednalo by se o další koalici nových stran. Nějaké styčné body mezi stranami existují, například snaha modernizovat a zefektivnit státní správu. Proti mluví jasná vyjádření představitelů obou menších stran. Možná by asi byla i alternace STAN za KDU-ČSL.

Co říci na závěr? Povolební vyjednávání se určitě neobejde bez Andreje Babiše. Neexistuje reálná možnost vlády bez ANO. Předčasné volby jsou možné, ale nepravděpodobné.

Autoři

Štítky volby, koalice, Poslanecká sněmovna, vyjednávání, vláda, ANO 2011, Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna ČR, ODS, KSČM, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební odezvy: Jak budou vypadat možné povolební koalice?  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.