Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2018: Den poté. Kdo bude mluvit za Brňany v novém zastupitelstvu?

Letošní komunální volby jsou již za námi a už je tedy jasno, kdo na následující čtyři roky usedne v Brně do zastupitelských křesel. Voliči měli možnost vybírat z 22 stran a hnutí. Pojďme si rozebrat výsledky a představit si jednotlivých pětapadesát zastupitelů.

Vítězem komunálních voleb v Brně se stalo ANO 2011.  Za 23,03% hlasů získalo dohromady získalo 18 mandátů. Lídrem pro letošní volby byl současný primátor města Petr Vokřál. V zastupitelstvu ho ještě doplní Karin Karasová, Richard Mrázek, Marek Janíček, Petr Bořecký, Pavel Staněk, Vít Prýgl, René Novotný, Jiří Faltýnek, David Aleš, Petr Souček, René Černý, Lucie Pokorná, Šárka Korkešová, Pavel Dvořák, Kateřina Jarošová, Karel Kalivoda a Iva Kremitovská.

Na druhém místě skončila s dobrým volebním výsledkem ODS. Díky 18,55% hlasů si vyslouží 14 mandátů. Do zastupitelstva tak zasedne Markéta Vaňková, David Grund, Robert Kerndl, Kristýna Švarcová, Petr Kratochvíl, David Pokorný, David Trllo,Jana Bohuňovská, Andrea Pazderová, Martin Příborský, Jiří Herman, Pavel Jankůj, Michal Chládek a Ludvík Kadlec.

O velkém úspěchu mohou mluvit také lidovci na třetím místě. 10,25% hlasů ve volbách jim vyneslo 8 zastupitelů. Vedle lídra Petra Hladíka se posadí také Filip Chvátal, Filip Leder, Jaroslav Suchý, Antonín Crha, Vít Beran, Jiří Mihola a Jitka Ivičičová.

Spokojenost zní také z tábora Pirátů. Díky 8,74% hlasů usedne do zastupitelstva 6 kandidátů. Mezi nimi Tomáš Koláčný, Markéta Gregorová, Marek Fišer, Róbert Čuma, Ondřej Kotas a Lukáš Mamula.

Originální předvolební kampaň pomohla do zastupitelstva také ČSSD. 6,28% hlasů znamená 5 mandátů pro sociální demokraty. Jmenovitě: Oliver Pospíšil, Marek Viskot, Jiří Oliva, Jiří Ides ml. a Pavel Sázavský.

Bylo to velmi těsné, ale dopadlo to. Poslední stranou, která překročila pětiprocentní hranici, je SPD. Díky výsledku 5,07% se do zastupitelstva posadí Ivan Fencl, Jana Přikrylová, Lucie Šafránková a Jiří Kment.

Foto Jan Luxík

Štítky volby, komunální volby, Brno, zastupitelstvo, Petr Vokřál, Richard Mrázek, ANO 2011, Pavel Staněk, René Novotný, René Černý, Lucie Pokorná, Pavel Dvořák, Karel Kalivoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Den poté. Kdo bude mluvit za Brňany v novém zastupitelstvu?  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.