Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Volby v Brně ovládlo ANO, ODS skončila druhá. Do zastupitelstva se nedostali koaliční Zelení ani Žít Brno

Ve volebním štábu hnutí ANO je veselo. Lídr kandidátky a primátor města Petr Vokřál uhájil prvenství z předchozích voleb. ANO získalo 23% a tím pádem 18 zastupitelů. Druzí skončili Občanští demokraté. Ti získali přes 18% a 14 zastupitelů. Potencionálně tak vítězové voleb v Brně pohodlně složí nadpoloviční většinu potřebnou k vytvoření koalice. Třetí skončila KDU-ČSL s 10 procenty znamenající osm zastupitelů, čtvrtí Piráti se šesti zastupiteli, ČSSD získala pět zastupitelských mandátů a SPD díky těsnému výsledku nad hranicí pěti procent mandáty čtyři.

Podle zdrojů České televize začal primátor Petr Vokřál jednat s jedničkou kandidátky ODS Markétou Vaňkovou už více než hodinu před konečném sečtení hlasů.

Vaňková již během odpoledne zopakovala svoje předvolební prohlášení, že ODS bude o koalici jednat s kýmkoliv, krom KSČM. Podobně se vyjádřil i Vokřál, který však z jednání potencionálně vyloučil i Slušné lidi a SPD. První jmenovaní se s volebním výsledkem pod 3% do zastupitelstva nedostali. Hnutí SPD získalo 4 zastupitele.

Žít Brno na magistrátu končí

Velkým zklamáním je volební výsledek pro hnutí Žít Brno. Na překvapivý úspěch z předchozích voleb uskupení nenavázalo, k zastupitelstvu jim chybělo necelé procento. Podobně dopadli také koaliční Zelení. Do zastupitelstva se dále nedostali také Starostové, Komunisté či Brno Plus bývalého primátorova náměstka Roberta Kotziana.

 

Foto Twitter/Veronika Váchová

Štítky volby, komunální volby, Brno, vítězství, ano, ANO 2011, ODS, Žít Brno, Petr Vokřál, Svoboda a přímá demokracie, ČSSD, Česká pirátská strana, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby v Brně ovládlo ANO, ODS skončila druhá. Do zastupitelstva se nedostali koaliční Zelení ani Žít Brno  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.