Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na tři body nečekal Jihostroj proti Brnu nijak dlouho

Rychle a stručně. Tak se českobudějovičtí volejbalisté vypořádali se svým čtvrtečním soupeřem z Brna, kterému na cestu domů přibalili jasnou prohru. Hosté trápili Jihostroj pouze na začátku zápasu a do jihomoravské metropole tak odjíždějí s prázdnou.

Hosté vstoupili do zápasu lépe a při podání Hrušky byl českobudějovický útok zablokován Pražákem, který poslal svůj tým do vedení. Následný atak však Brňané neubránili a oba soupeři se střídali v úspěšném zakončení až do stavu 6:6. Chyba hostů na síti znamenala vedení Jihostroje 8:6 při technickém time-outu.

Jenže hned po něm Brno otočilo a rázem to byl domácí klub, který musel znovu dotahovat. Totožná situace přišla za stavu 14:14, Jihomoravané znovu nezvládli útok, následně je zablokoval Mach a i při druhém povinném oddechovém čase to bylo o dva míče pro Budějovice. Sobotka z dalšího podání přidal přímý bod a kouč Marek si bral time-out.

Ani po něm ale hosté nepřijali další dělovku domácího blokaře. Stav byl 18:14. Koncovku si Jihostroj v poklidu pohlídal, náskok dokonce navýšil, a přestože první setbol Mach při podání zahodil, zneškodnění toho druhého už bylo pro Brno věcí neřešitelnou.

Jenže Brno šlo ve druhém dějství po chybách domácích hodně rychle do vedení 5:2 a i trenér Svoboda musel sáhnout k vlastnímu oddechovému času. Ten ale neměl požadovaný efekt a desáté mužstvo tabulky vedlo 8:4. Jihočeši však narůstající ztrátu brzo stáhli na 10:10 a s raketovým servisem kapitána Habra dokonce otočili na 17:10 ve svůj prospěch. Dobrá práce od reprezentačního nahrávače.

Ačkoliv hosté dostali ze servisu Habra pryč, nezastavili černobílé při jejich počínání. Soupeř se nemohl prosadit přes bloky Jihostroje a v koncovce hodně tápal. Při setbolech ještě kosmeticky korigoval stav, to ale pouze na 25:15 pro Budějovické.

A psychicky rozložené Brno začínalo chybovat víc a víc. Důkazem byl například zkušený smečař Muroň, který v důležité chvíli špatně přijal a nepodržel své spoluhráče. Domácí si vypracovali čtyřbodové vedení, s nímž mířili za rychlým koncem střetnutí.

Za stavu 13:8 pro Jihočechy musel lodivod Moravanů a zároveň reprezentačních juniorek uklidnit své hráče dalším time-outem. Jihostroj však i s Kriškem, který vystřídal Filu na začátku sady, stupňoval tempo a vedl již 18:10. S tím už hosté nedokázali nic dělat. Kouč Svoboda si proto mohl dovolit poslat na hřiště i Tibitanzla, jenž duel ukončil úspěšně proměněným mečbolem středem.

„My jsme věděli, že to v Budějovicích bude těžké. Celý zápas jsme plánovali, že si vyzkoušíme varianty na zápas s Odolenou Vodou. V určitých fázích jsme dokázali být domácím vyrovnaným soupeřem, ale děláme školácké a zásadní chyby. Nedokázali jsme si také poradit se servisem domácích. Gratuluji jim, byli ve všem lepší,“ komentoval kouč Brna Ondřej Marek.

„Já to vidím přibližně stejně. Musím na jednu stranu říct, že Brno bylo v prvním setu na útoku lepší než my. Dlouho to bylo vyrovnané. Postupně ale tlak na servisu i ty série odpor zlomily. Pak už ten výsledek vypadá jednoznačně. Jsem rád, že jsme to takhle odehráli, protože si myslím, že nejsou všichni fyzicky v pořádku. Budeme teď sbírat fyzické síly,“ hodnotil výhru trenér Jihostroje Jan Svoboda.

VK Jihostroj České Budějovice - Volejbal Brno 3:0 (19, 15, 15)

Čas: 66 minut. Nejvíce bodující hráči: Kuliha a Michálek 13 - Zmrhal 10. Rozhodčí: Němeček - Buchar. Diváci: 467.

VK Jihostroj České Budějovice: Habr, Mach, Kuliha, Fila, Sobotka, Michálek - libero Hupka. Střídal Kriško a Tibitanzl. Trenér Jan Svoboda.

Volejbal Brno: Hruška, Licek, Pražák, Smrčina, Zmrhal, Klapal - libero Castello. Střídali Muroň, Rychecký, Žaba a Plešingr. Trenér Ondřej Marek.

Napsal Lukáš Dvořák

Štítky Brno, Jihostroj, Jan Svoboda, VK Jihostroj České Budějovice, České Budějovice, Volejbal Brno, Lukáš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na tři body nečekal Jihostroj proti Brnu nijak dlouho  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.