Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Volejbalisté doma porazili Jihostroj a ujali se vedení v sérii

Ve třetím zápase semifinále UNIQA volejbalové extraligy byl úspěšnější domácí celek. V prvním setu sice měl dlouho navrch Jihostroj, který měl dva setboly, ale Jihomoravané set otočili a zvítězili 29:27. To je nakoplo a uhráli také další set. Jihočeši sice zdramatizovali zápas ziskem třetí sady, ale ta čtvrtá už patřila jednoznačně domácím. Brno tak zvítězilo 3:1.

Jako první se na servis postavil Zdeněk Haník a hned vybudoval svému týmu náskok 2:0. Domácí vedli už 4:1, ale Jihočeši začali tento náskok likvidovat, až nakonec vyrovnali po Michálkově bloku. Pak ale předvedl nepochopitelnou chybu Mach a Brno opět vedlo. Při prvním technickém oddechovém času tak vedli Jihomoravané o dva body. Ale hosté z Českých Budějovic dokázali skóre otočit. I díky úspěšnému bloku benjamínka Poláka. Jihostroj vedl už 11:8, ale tam se jeho pětibodová série zastavila. Budějčáci však pokračovali ve zlepšeném výkonu oproti úvodu utkání a při druhém technickém time-outu vedli o pět bodů! Za stavu 20:17 pro hostující celek přišla krásná výměna, kdy se činili všichni hráči v poli a nakonec putoval bod, po chybě Jihomoravanů, na stranu Jihostroje. Domácí volejbalisté ale stáhli na rozdíl pouhého jednoho bodu. Když svítil na ukazateli stav 22:24, měli hosté dva setboly. Jenže nejprve zkazil podání Mach a poté domácí úspěšně zaútočili. Po další povedené smeči si vybojovali domácí svůj první setbol, ale ani oni nebyli úspěšní. Jihostroj měl možnost ukončit set za stavu 27:26, ale Maciel byl zablokován. A tak první set putoval na stranu Jihomoravanů. Klapal si připsal eso, Habrova smeč byla uspěchaná a Brno zvítězilo 29:27.

Ve druhém setu se jako první opět utrhlo Brno. Jeho dvoubodové vedení ale Jihočeši hned smazali a dokázali srovnat krok. Jenže při první povinné pauze domácí opět vedli, už o tři body. Vedení ještě o bod narostlo, ale pak se českobudějovičtí borci opět dostali do hry. Jenže poté zkazil servis mladý Polák, úspěšně zasmečoval Andrianov a domácí měli své vedení zpět. I v druhém technickém oddechovém čase byli domácí ve vedení. Jenže čtyřbodový rozdíl dokázal Jihostroj snížit. A v dalším průběhu dokázali po Macielově bodu vyrovnat na 20:20. Jenže domácí uhráli následující tři body a o druhém setu bylo rozhodnuto. Jihomoravané získali druhý set v poměru 25:22.

Začátek třetí sady Jihočechům vyšel a poprvé se v úvodu dostali do dvoubodového vedení. Nevydrželo ale dlouho a oba týmy se pak přetahovaly o každý bod. Za stavu 7:7 přišla jedna z nejkrásnějších výměn zápasu, při které jeden z domácích hráčů odehrál balon dokonce nohou, ale důležitý bod si nakonec připsaly České Budějovice. Ty se pak dostaly opět do vedení o dva body, ale Brňané větší náskok nepřipustili a dokonce znovu vyrovnali. I nadále to bylo o každém bodu a bylo jasné, že i koncovka třetího setu bude dramatická. Když se ale domácí hráči provinili přešlapem, vedl Jihostroj v koncovce 23:21! Set ukončil na servisu Hrazdira, který poslal míč do zámezí. Na brněnském taraflexu se tak radovali Jihočeši ze zisku své první sady 25:23.

Hosté, nažhaveni ziskem předchozí sady, vstoupili výborně i do té následující. Hned dvakrát se jim podařilo dostat do dvoubodového vedení, ale při technickém oddechovém času vedli o dva body opět domácí. Těm se dařilo i v dalším průběhu druhé sady a svůj náskok navýšili na body čtyři. A Brňané pokračovali dále. Dokonce už na sedm bodů. O zápase tak bylo prakticky rozhodnuto. Koncovka čtvrtého setu už příliš napětí nepřinesla a Brno zvítězilo po využití druhého mečbolu 25:17 a celkově 3:1 na sety. Domácí se tak ujali vedení v sérii 2:1.

Budějovice hrály velmi bojovně a bez zábran. Často jim to vycházelo. Na nás dolehla tíha zodpovědnosti a výrazně jsme soupeře přehráli až ve čtvrtém setu. Jsem rád, že jsme to nakonec zvládli,“ zhodnotil zápas domácí lodivod Ondřej Marek.

Utkání hodnotit nebudu. Hodnotím situaci. Padesát minut před druhým utkáním jsme byli ještě přesvědčeni, že do série už nenastoupíme, ale nakonec jsme se dohodli, že ano a já za to chci hráčům poděkovat. Chtěl bych českobudějovické fanoušky hlavně pozvat na páteční utkání do Sportovní haly,“ řekl k situaci kolem Jihostroje trenér Jan Svoboda.

Čtvrtý zápas se odehraje dnes opět v Brně od 18 hodin.

Volejbal Brno - VK České Budějovice 3:1 (29:27, 25:22, 23:25, 25:17)

Rozhodčí: Rychlík - Kovář.
Čas: 113 minut.
Diváci: 1200.
Nejvíce bodující hráči: Andrianov (27) - Michálek (17)
Stav série: 2:1

Volejbal Brno: Haník, Hrazdíra, Sucharev, Klapal, Andrianov, Pražák – libero Castello. Střídali Muroň, Goodell a Licek. Trenér Ondřej Marek.

VK České Budějovice: Mach, Michálek, Habr, Fila, Maciel, Polák – libero Kuliha. Střídali Červinka, Tibitanzl a Kraffer. Trenér Jan Svoboda.

Napsal Aleš Skok | Foto Dominik Svoboda

Štítky Jihostroj, Brno, VK Jihostroj České Budějovice, Uniqa Insurance Group, Česká volejbalová extraliga mužů, Zdeněk Haník, Jan Svoboda, České Budějovice, volejbalista, Volejbal Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volejbalisté doma porazili Jihostroj a ujali se vedení v sérii  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.