Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Eurovolby na jižní Moravě odpovídaly celorepublikovým výsledkům

Výsledky voleb na jižní Moravě téměř kopírovaly celorepublikové statistiky. Volby vyhrálo ANO, následované ODS a Piráty. Volební účast v Jihomoravském kraji dosáhla 29,54%.

Hnutí ANO získalo v kraji 19,71 procenta hlasů, ted jen o něco málo méně než celorepublikový výsledek (21,8%). ODS získala 13,58 procenta voličů (celorepublikově 14,54) a Piráty volilo 13,14 procenta lidí (13,95% v republice).

NAPSALI JSME: České volby do Evropského parlamentu vyhrálo ANO před ODS a Piráty. ČSSD propadlo

Oproti celostátnímu výsledku byli na jižní Moravě silnější lidovci, kteří zde mají pravidelně velmi silnou základu. Lidovci si připsali 11,7%, STAN s TOP 09 získaly 9,59%hlasů, SPD 9,56% a komunisté 6,92 procenta hlasů.

Volby v Brně proběhly v klidu

Podle mluvčího brněnských strážníků proběhly volby v Brně v klidu a bezproblémově. O jediné dva incidenty (naštěstí s dobrým koncem), se postarali senioři. Devětaosmdesátiletý senior se Starého Lískovce, ke kterému přišli volební komisaři s urnou, aby mohl volit, neslyšel hlasité bouchání na dveře a strážníci tak z obavy o mužovo zdraví museli málem dveře otevřít násilím. Starší muž naštěstí zvonění uslyšel a otevřel sám. 

Druhý senior pak zase znejistěl obsluhu kavárny v Kollárově ulicit. Třiaosmdesátiletý muž se choval velmi zmateně, personál proto požádal o pomoc na lince 156. I když senior strážníkům nadiktoval hned několik adres, podařilo se jim zjistit, jak se jmenuje a kde bydlí.

Hlídka následně získala také kontakt na jeho manželku, která si muže převzala. Na vysvětlenou zároveň dodala, že manžel utekl z domova během krátké doby, kdy byla volit.

 

Štítky volby, evropský parlamentu, eu, jižní morava, výsledky, Jihomoravský kraj, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, Evropský parlament, ČSSD, KDU-ČSL, Brno, TOP 09, Starostové a nezávislí

Eurovolby na jižní Moravě odpovídaly celorepublikovým výsledkům  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.