Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VYTÁHNĚTE INLAJNKY, ZÁVODNÍ SEZÓNA ZAČALA UŽ I NA JIHU MORAVY!

Ježdění na bruslích, opatřených kolečky, původně hobby zábava rychlobruslařů, ale i mnoha cyklistů, atletů, hobíků, už bylo loni sportem na OH mládeže. Po čtvrteční jihomoravské závodnické premiéře na dosud „utajeném“ oválu v Ráječku na Blanensku pokračovali inlajnisté v neděli ve Veselí nad Mor. a 29. 4. v Brně - Komárově

Na asfaltovém okruhu V Ráječku u Blanska, vtipně nataženém kolem fotbalového hříště, začala ve středu oficiálně nová hlavní sezóna závodního inlajnového bruslení v Jihomoravském kraji. V neděli 26. 4. na ráječskou premiéru navážou závody pro veřejnost i registrované sportovce všech věkových kategorií ve Veselí nad Moravou. A 29. 4. začne seriál pravidelných středečních závodů, hodných pro začátečníky a mládež, ve sportovním parku v Brně – Komárově.

Veselští pořadatelé avizují, že pojedou naposledy na silnicích jejich města, protože ve Veselí už finišuje stavba nejnovějšího inlajnového stadiónu v České republice, prvního pořádného, homologovatelného, na jihu Moravy.

ČTVRTSTOLETÁ INLAJNOVÁ HISTORIE, ROZMACH NA STEZKÁCH, DRÁHOVÉ OVÁLY V SOUČASNOSTI


Že je jízda na (kolečkových) bruslích vedle ježdění na kole v ČR nejmasověji zlidovělým sportem, rodinným sportem posledního desetiletí, to potvrzují obchodníci i plno na mocně rozšiřované síti inlajnových a cyklistických stezek po ČR.  Rozvoj inlajnového sportu, který už byl loni ukázkovým na letních OH mládeže v Číně, je tak prudký, že zaskočil i mnohé projektanty. V případě Brna, například, ani jeden ze dvou přibližně čtyřsetmetrových oválů není schopen hostit větší mezinárodní závod: oba jsou úzké, jeden se zatáčkami tak prudce zatáčejícími, že sportovně trénované 13leté dítě už jimi nemůže projet naplno, protože by nezatočilo… Na závodních bruslích s průměry koleček 100 – 110 mm se na rovině bruslí srovnatelně rychle jako na kole. Špičkoví závodníci kolem 50 km/h.

Loni v září byl nákladem přibližně 60 milionů Kč zprovozněn inlajnový rychlobruslařský a bruslařský stadion v Ostravě „U cementárny“. Na konci června bude hostit mítink Světového poháru.

OVÁLY, KTERÉ RÁD I KOUČ SÁBLÍKOVÉ

O tom, že jde pro bezpečné inlajnové ježdění a závodění dětí i dospělých, budovat ovály pro „kolečkáře“ i s podstatně nižšími náklady, svědčí jak racionálně jednoduchý vesnický ovál (šíře 3 m) v Ráječku, tak příklad ze sídliště v Otrokovicích: položení tamní 6 m široké asfaltové dráhy kolem fotbalového hříště přišlo radnici na 2 miliony…

Je to nejpříjemnější a i pro přípravu našich rychlobruslařů zatím nejlepší inlajnový ovál, který v ČR známe,“ říká o denně využívaném otrokovickém stadiónu trenér rychlobruslařské vítězky OH Martiny Sáblíkové Petr Novák.

Právě on, osobnost ledového bruslení – vizionářsky už před čtvrtstoletím spoluzakládal s dalším rychlobruslařským reprezentačním trenérem Jindřichem Paříkem, trenérem novějšího olympijského ledového short-tracku, Český svaz kolečkového bruslení. Před třemi roky navrhl Novák do jeho čela brněnského cyklistického olympionika, jednoho z mnoha milovníků kolečkových bruslí, Michala Hrazdíru. Hrazdíra byl předsedou svazu zvolen, ve funkci je dodnes.

Z LEDU NA INLAJNKY, V ZIMĚ ZASE NA LED

Do jaké míry je reálná taková představa, při níž v kolečkovém bruslení vytrénované děti a mládež automaticky jsou v zimě systémově přesunuty k tréninkům ledového rychlobruslení, uvidíme u nás v budoucnu. Až bude u nás stát i první speciální rychlobruslařský dlouhý ovál s umělým ledem (a s krátkým ledovým oválem mezi hokejovými mantinelky uprostřed). Zatímco v ČR se na tom projektu teprve pracuje, například v Německu už je tato společná příprava a preference podpory talentů pro olympijské sporty praxí. V kolečkovém bruslení a ledovém rychlobruslení například v Berlíně nebo Erfurtu. S cílenou podporou politiky měst, regionů i země

Inlajnový ovál ve Veselí se buduje v délce 166,6 m, šířce 6 m, se sklonem v zatáčkách 7 %. Délka je shodné s domácím oválem 4násobné čs. olympioničky short-tracku Kateřiny Novotné v Benátkách nad Jizerou 3 x okruh = 500 m, prestižní mezinárodní distance).

Ti, kteří preferují v zimě rychlobruslení na dlouhých ledových oválech, naopak v létě rádi trénují a závodí na asfaltových drahách délky kolem 400 m (Otrokovice, Nové Město na Moravě nebo ve Žďáru nad Sázavou 333,3 m). Že je podobná dráha, byť užší, i v sousedství Moravského krasu v Ráječku, to je pro ně příjemné překvapení. A v zemi Sáblíkové i důkaz prozíravosti tamního obecního úřadu: denně tam míří spousty bruslařů z obce, ale i přespolních… Je to mnohem bezpečnější, než bruslit po ulicích, v dopravním ruchu. A o tom to také je…

Z prvních výsledků inlajnové sezóny na jihu Moravy – „Spring Open Ráječko 2015“, pořadatel ASK Blansko Speedskating Moravský kras, okruh v Ráječku, 22. 4. 2015: dívky:  1. Martina Lusková (ZŠ Sloup) 50,2 s., 2. Nikola Francová (ZŠ Doubravice n. Svit.), 3. Petra Zhořová (ZŠ Černá Hora), hoši: 1. Lukáš Kašparec (ZŠ Černá Hora), 2. Jakub Liška (ZŠ Brno – Vinohrady),…  Nový rekord oválu: Martina Lusková 50,2 s.

Tisková zpráva

Štítky ovál, Morava, olympijské hry, sport, brusle, Brno, Veselí nad Moravou, Česko, okres Blansko, Martina Sáblíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VYTÁHNĚTE INLAJNKY, ZÁVODNÍ SEZÓNA ZAČALA UŽ I NA JIHU MORAVY!  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.